Dostupni linkovi

BiH formira ekspertski i pravni tim u slučaju Trgovska gora


Koordinaciono tijelo, konferencija za novinare
Koordinaciono tijelo, konferencija za novinare

Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine (BiH) za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore na svojoj prvoj sjednici održanoj u srijedu, 3. juna u Banjaluci, donijelo je odluku o formiranju ekspertskog tima koji će imati 21 člana.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naglasio je u srijedu je da je Koordinaciono tijelo potpuno posvećeno da provede stavove nadležnih institucija koje su jedinstvene kada je u pitanju Trgovska gora.

On je naveo kako će biti iskorišteni svi stručni, naučni i pravni kapaciteti kako bi onemogućili Republiku Hrvatsku da na tom lokalitetu napravi odlagalište, jer se strahuje za zdravlje blizu 250 hiljada građana iz tog područja koji žive u 13 opština.

“Radi se uglavnom o stručnim ljudima iz oblasti koje su neophodne, a radi se o profesorima, predstavnicima entitetskih ministarstava, Kluba Zelenih, te predstavnicima Unsko sanskog kantona i opštine Novi Grad,” kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na čelu ovog ekspertskog tima biće Emir Dizdrarević zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost.

Košarac je najavio i formiranje pravnog tima u narednom periodu naglasivši da postoji mogućnosti a i saglasnost svih institucija u Bosni i Hercegovini da se u ovaj tim angažuju i stručnjaci iz inostranstva.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić naglasila je da je prema posljednjim informacijama, nakon što je u Hrvatskoj raspisan javni konkurs za izvođača studije održivosti za Trgovsku goru ovaj konkurs povučen, tako se se još ne može tačno reći u kojoj fazi je ovaj projekat.

Bosanskohercegovačke vlasti protive se godinama namjeri Hrvatske da radioaktivni i nuklearni otpad iz nuklearne elektrane Krško, odlaže i skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, jer su time ugrožena područja odakle veliki broj građana Bosne i Hercegovine koristi vodu za piće.

Ministar Košarac je u aprilu najavio da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor ako Hrvatska bude insistirala da odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad bude na lokalitetu Trgovska gora, te izrazio nadu da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem.

Na najavu međunarodne arbitraže, ministar zaštite okoliša i energetike u hrvatskoj Vladi Tomislav Ćorić rekao kako za tim nema potrebe i da će Bosna i Hercegovina tokom izrade potrebnih studija imati prostora i vremena iznijeti svoje argumente.

Osim članova Koordinacionog tima, sastanku održanom u srijedu, 3. juna je prisustvao i Saša Magazinović, predstavnik Zelenog kluba, međuparlamentarne grupe poslanika, i Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Koordinaciono tijelo BiH formiralo je Vijeće Ministara BiH, a čine ga ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost Marinko Zeljko.

XS
SM
MD
LG