Dostupni linkovi

Vučić: Videćemo šta će da uradi nova prištinska vlada 


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Srbija dnevno gubi milion evra zbog trgovinskih mera Prištine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Videćemo šta će da uradi nova prištinska vlada i da li će te mere da povuku. Ne razumem kako zamišljaju život u 21. veku u kojem nemate slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala“, rekao je Vučić tokom obilaska radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva na području Novog Pazara.

On je naveo da zbog tih mera gube i kosovski Albanci jer čekaju na sirovine i gotove proizvode iz Srbije.

Vlada Kosova na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo.

Upitan da li je realno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi krajem juna Vučić je odgovorio da jeste ukoliko vlasti u Prištini ukinu ograničenja na protok robe i ljudi.

„Ipak će za ponešto morati da se pita i Srbija. Na kraju i građani Srbije i rukovodstvo Srbije donosiće odluke i to kao rukovodstvo nezavisne i suverene zemlje. A da li moramo da razgovaramo i sa Evropljanima i Amerikancima i Rusima i Turcima i svima drugima, naravno da moramo“ rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Prethodno je RSE objavio saznanja da Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, namerava da prvu rundu pregovora organizuje uskoro u Briselu, po mogućnosti već tokom juna.

Predsednik Srbije je ocenio da Sjedinjene Američke Države neće izgubiti interes za Kosovo uprkos problemima sa kojima se ta zemlja suočava.

„Ponekad razmenim poruke sa Ričardom Grenelom (specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine) i on interesovanje za tu situaciju pokazuje gotovo svakoga dana“, rekao je Vučić.

On je preneo da je pre nekoliko dana razgovarao i sa Lajčakom, i da „njihovo interesovanje raste a ne smanjuje se.“

XS
SM
MD
LG