Dostupni linkovi

Džonson: Velika Britanija neće napustiti građane Hong Konga


Boris Džonson

Velika Britanija neće napustiti narod Hong Konga ukoliko Kina uvede nacionalni zakon o bezbednosti koji je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Pekinga prema sporazumu iz 1984. godine, rekao je danas, 3. juna, premijer Boris Džonson (Johnson).

"Hong Kong je uspešan jer je njegov narod slobodan", napisao je Džonson u listu Tajms i dodao da će Kina, ukoliko nastavi sadašnju akciju, "biti u direktnom konfliktu sa svojim obavezama iz zajedničke deklaracije, pravno obavezujućeg sporazuma koji je registrovan u UN".

"Mnogi ljudi u Hong Kongu strahuju da je ugrožen njihov način života, a Kina je obećala da će ga podržati", rekao je Džonson.

On je napomenuo da Britaniji savest ne dozvoljava da "slegne ramenima i okrene se" ukoliko Kina nastavi realizaciju ovog plana. "Umesto toga, mi ćemo poštovati svoje obaveze i ponuditi alternativu", rekao je britanski premijer.

Ponovio je obećanje Britanije da će ljudima iz Hong Konga koji poseduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji. Oko 350.000 stanovnika Hong Konga poseduje britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije, rekao je Džonson.

Tajms piše da se britanski Nacionalni savjet za bezbednost juče saglasio da se izvrši "rebalans" odnosa Velike Britanije i Kine.

London je juče upozorio Peking da odustane od uvođenja nacionalnog zakona o bezbednosti u Hong Kongu jer time rizikuje da uništi jedan od dragulja azijske ekonomije i naruši ugled Kine.

Reakcija Velike Britanije stigla je nekoliko dana nakon što je predsednik SAD najavio da će iz istog razloga ukinuti preferencijalni status Hong Konga.

Liderka administracije Hong Konga Keri Lam je zbog reakcija optužila je vlade drugih zemalja za "dvostruke standarde".

Kineske vlasti odlučile su da u Hong Kongu uvedu zakon protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog mešanja. Kineske obaveštajne agencije mogle bi da otvore centre u ovom gradu.

Administracija Hong Konga i zvanični Peking insistiraju da će prava i slobode biti očuvani, što je Lam potvrdila.

XS
SM
MD
LG