Dostupni linkovi

Lam optužila međunarodnu zajednicu za 'dvostruke standarde'


Keri Lam na jednoj od pres konferencija, maj 2020.
Keri Lam na jednoj od pres konferencija, maj 2020.

Liderka administracije Hong Konga Keri Lam optužila je vlade drugih zemalja za "dvostruke standarde" u reagovanju na plan Kine o uvođenju zakona o nacionalnoj bezbednosti u ovom gradu, ukazavši na antipolicijsku brutalnost na protestima u SAD, prenosi agencija Rojters.

U prvom javnom obraćanju od kada je Vašington saopštio da će ukinuti preferencijalni odnos prema Hong Kongu, Lam je upozorila zemlje koje prete uvođenjem sankcija protiv ovog grada da bi time mogle na naškode sopstvenim interesima.

"Oni su veoma zabrinuti za sopstvenu nacionalnu bezbednost, ali kada je reč o našoj nacionalnoj bezbednosti, gledaju kroz tamne naočare", izjavila je Lam na sedmičnoj konferenciji za novinare.

Rekla je da se u SAD "može videti kako reaguju lokalne vlasti u poređenju sa stavom koje su drugi usvojili kada su se skoro isti nemiri dešavali u Hong Kongu prošle godine".

Kineske vlasti odlučile su da u Hong Kongu uvedu zakon protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog mešanja. Kineske obaveštajne agencije mogle bi da otvore centre u ovom gradu.

Administracija Hong Konga i zvanični Peking insistiraju da će prava i slobode biti očuvani, što je Lam potvrdila.

Ona je rekla da su "primjedbe javnosti" na zakon razumljive i da nacrt tog dokumenta tek treba da bude dovršen.

XS
SM
MD
LG