Dostupni linkovi

Stano o novim merama Kosova: Ponašati se u skladu sa dogovorenim


Portparol Evropske komisije Peter Stano
Portparol Evropske komisije Peter Stano

Evropska unija očekuje da se i Kosovo i Srbija ponašaju „u skladu sa ranijim sporazumima, sklopljenim u okviru dijaloga“, izjavio je Peter Stano, portparol šefa EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, upitan da prokomentariše mjere reciprociteta koje je Kosovo preuzelo prema Srbiji tokom vikenda.

„To je osnovni princip bilo kojeg sporazuma u međunarodnim odnosima, i taj princip je izveden iz činjenice da Beograd i Priština sjede za pregovaračkim stolom kao ravnopravni partneri - ono što su usaglasili treba da se poštuje. Stoga, to sa reciprocitetom nema nikakve veze“, kazao je Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlada Kosova na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mjere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode a koji koriste “nazive mjesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Kako se navodi u odluci vlade, ovo je izmjena i dopuna ranije odluke i postepenom uvođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

Stano smatra da se tu radi o jednostavnom poštovanju uslova ranijih sporazuma koje je zaključila Vlada Kosova.

„A kada jedna strana ne ispuni svoje obaveze, naša je odgovornost, kao pokretača i jamca ranijih sporazuma da na to ukažemo, kao što smo to radili u prošlosti. Nastavićemo tako raditi i u budućnosti. I zato pozivamo kosovske vlasti da preispitaju svoju odluku donesenu prošle subote“, naglasio je Stano.

Međutim, kako ističe, odgovornost je i Beograda i Prištine za stvaranje pravih uslova za nastavak dijaloga.

„Dijalog treba da ide naprijed. Status kvo je neodrživ. To je ono na što ciljamo sa našim naporima da obje strane privedemo ka ponovnom pokretanju razgovora. A ponovno pokretanje razgovora je njihova odgovornost. Ali, ako će jedna ili druga strana preduzimati jednostrane akcije, koje ne uvažavaju slovo ranijih sporazuma, to samo potkopava mogućnost ponovnog dijaloga“, ističe Stano.

Dijalog između Kosova i Srbije, kako je rekao, neće biti moguće početi ako obje strane ne budu spremne za njega.

„Obje strane treba da stvore prave uslove za obnovu dijaloga, jer na kraju one trebaju reći da su spremne sjesti za sto, da nastave razgovore za dobrobit svojih građana, za dobrobit regije, i za konačno postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa - jer od toga zavisi njihova evropska budućnost“, zaključio je portparol šefa EU za vanjsku politiku Josepa Borrella.

XS
SM
MD
LG