Dostupni linkovi

Tramp najavio upotrebu vojske, guverner Njujorka je odbio


Suzavac ispred Bijele kuće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Suzavac ispred Bijele kuće

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) rekao je 1. juna da će poslati vojsku kako bi zaustavio nemire širom zemlje zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda (Georg Floyd) u policijskom pritvoru.

Tramp je rekao da će rasporediti američke vojne snage ukoliko guverneri ne budu poslušali njegovu preporuku da razmeste Nacionalnu gardu u dovoljnom broju da "dominiraju ulicama."

Predsednik može da koristi Zakon o pobuni iz građanskog rata za razmeštanje američkih trupa. Akt dopušta takvo raspoređivanje za potrebe sprovođenja zakona u ekstremnim slučajevima. Prethodna razmeštanja američkih trupa na američkom tlu trebalo je da pomogne Amerikancima u vanrednim situacijama kao što su prirodne katastrofe i desile su se samo u koordinaciji sa državnim i lokalnim zvaničnicima.

Nalazi obdukcije izazvali dodatne nemire

Tramp je takođe izrazio žaljenje zbog vandalizma koji se dogodio 31. maja u Vašingtonu i drugim mestima širom zemlje zbog smrti Flojda tokom hapšenja u Mineapolisu u Minesoti, 25. maja. Događaji su usledili nekoliko sati nakon što je rezultat obdukcionog izveštaja, koji je naručen za Flojdovu porodicu, presudio da je njegovo ubistvo uzrokovano asfiksijom. Trump je Flojdovu smrt nazvao "teškom tragedijom" koja je zemlju napunila gnevom i žalošću, ali naglasio je da njegova administracija neće tolerisati demonstracije koje prerastaju u mafijaško nasilje.

"Ono što se sinoć dogodilo u gradu bila je totalna sramota", rekao je Trump, govoreći u Rose Garden u Bijeloj kući. "Dok govorimo, šaljem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika, vojnog osoblja i službenika za sprovođenje zakona da zaustave nerede, pljačke, vandalizme, napade i bezobzirno uništavanje imovine."

Rekao je da glasove ljudi koji mirno protestuju zbog smrti Flojda, ne bi trebalo da uguši besna rulja.

„Najveće žrtve nereda su građani koji vole mir u našim najsiromašnijim zajednicama i kao njihov predsednik boriću se da ih sačuvam. Boriću se da vas zaštitim“, poručio je Tramp.

„Ja sam vaš predsednik koji predstavlja red i zakon i saveznik sam svih mirnih demonstranata.“

Predsednik SAD pokazuje pesnicu policiji u parku Lafajet u Vašingtonu
Predsednik SAD pokazuje pesnicu policiji u parku Lafajet u Vašingtonu

Tramp je za nemire okrivio "profesionalne anarhiste, nasilne rulje, pljačkaše, antifa" i druge. Predsednik je ranije nazvao antifašističke grupe terorističkom organizacijom. Dok se Tramp obraćao novinarima, policija je suzavcem pokušala da rastera demonstrante u parku Lafajet nasuprot Beloj kući.

Nakon konferencije, Tramp je prošetao parkom u kojem više nije bilo demonstranata do crkve St. Džona i pozirao fotografima dok je držao Bibliju ispred istorijske zgrade, koja je noć pre bila oštećena vatrom.

Duži policijski sat u Vašingtonu

Gradonačelnik Vašingtona naredio je policijski čas koji je počeo u 19 sati, četiri sata ranije od prethodnog dana, kada su brojne radnje vandalizirane.

Ostali veliki gradovi, u kojima je 31. maja došlo do pljačke i nemira, takođe su se držali policijskog sata 1. juna.

Eksplozije u blizini Bijele kuće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Bajden: Borba protiv institucionalnog rasizma

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), Trampov izvesni protivnik na predsedničkim izborima ispred Demokratske stranke, obećao je da će se boriti protiv institucionalnog rasizma u prvih 100 dana na vlasti.

Ne nudeći detalje, Bajden je na skupu sa više desetina afroameričkih lidera u američkoj državi Delaver obećao da će se "pozabaviti institucionalnim rasizmom" i uspostaviti policijsko nadzorno telo u svojih prvih 100 dana na vlasti, ukoliko bude izabran.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) je odbacio Trampov poziv da pošalje vojne trupe u države.

"Kažem hvala, ali ne, hvala", rekao je Kuomo 1. juna na CNN-u.

Suzavac pred kraj mirnih protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Događaji su usledili nekoliko sati nakon što su objavljeni rezultati obdukcije naručene za Flojdovu porodicu. Majkl Bejden (Michael Baden), jedan od lekara koji su obavili obdukciju, rekao je na konferenciji za novinare da je Flojdova smrt prouzrokovana asfiksijom zbog pritiska policije na vrat i leđa. Nalazi se razlikuju od prvobitne preliminarne obdukcije okružnog medicinskog inspektora, koji nije pronašao ništa „što bi podržalo dijagnozu traumatske asfiksije ili davljenja“.

Međutim, lekarski izveštaj 1. juna presudio je da je Flojdova smrt ubistvo i da je umro od gušenja. Video na kojem se vidi policajac Derek Šovin (Chauvin) kako nastavlja da kleči na vratu Flojda čak i nakon što im je rekao da ne može da diše, izazvao je bes. Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena, ali porodica Flojd i njihovi advokati kažu da bi optužbu trebalo nadograditi na ubistvo prvog stepena, u koju bi trebalo uključiti i trojicu drugih policajaca.

XS
SM
MD
LG