Dostupni linkovi

Iz WHO pozvali na nastavak dobrih odnosa sa SAD


Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Gebreyesus
Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Gebreyesus

Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Gebreyesus pohvalio je u ponedjeljak “neizmjeran” doprinos Sjedinjenih Država globalnom zdravlju, te pozvao na nastavak dobrih odnosa, uprkos odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti ovu agenciju Ujedinjenih nacija.

Trump je u petak najavio da će prekinuti veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, optuživši ih da ih “Kina kontroliše” te da su neuspješno odgovorili na pandemiju COVID-19.

Njegove kritike upućene WHO su počele prošlog mjeseca kada je zaprijetio da će povući američko finansiranje ako se ta organizacija "ne obaveže na značajan napredak u narednih 30 dana".

SAD je najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije, sa 450 miliona godišnjih donacija i očekuje se da će njihov izlazak značajno oslabiti WHO.

Prema pisanju Associated Pressa, generalni sekretar WHO-a odbio je da se detaljnije osvrne na Trumpovu najavu o povlačenju.

“Doprinos i darežljivost Sjedinjenih Država prema globalnom zdravlju posljednjih decenija je neizmjeran, i učinili su veliku razliku za javno zdravlje širom svijeta”, rekao je Gebreyesus tokom online konferencije za medije, prenosi Reuters.

Generalni sekretar WHO-a također je rekao da je o Trumpovoj odluci o povlačenju saznao iz medija, te da još uvijek nisu imali zvaničnu komunikaciju sa američkom administracijom o ovom pitanju.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije također je saopšteno da bi trebali imati više informacija u naredna 24 sata kako bi odlučili da li će nastaviti sa suspenzijom testiranja hidroklorina za korištenje u terapiji za korona virus.

XS
SM
MD
LG