Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH predložilo jednomjesečni pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora od 30 dana za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika kompanije Srebrena malina Fikreta Hodžića, osumnjičene u predmetu „Respiratori“, saopćeno je iz Tužiteljstva.

Osumnjičeni su jučer popodne predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, nakon što su dan ranije zadržani u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

​Tužiteljski tim nastavlja rad na predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo još nije saopćilo za šta ih sumnjiči, ali je iz izvora u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno da "postoje osnovi sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi".

Respiratore je iz Kine nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je zatim postalo predmetom istrage Tužiteljstva BiH, i to nakon što je predmet "Respiratori" preuzelo od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo 4. maja, prvo stoga što se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina, a u istrazi koja je uslijedila je utvrđeno i da su respiratori neupotrebljivi.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužiteljstvo BiH objavilo 11. maja.

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tek u srijedu 27. maja.

XS
SM
MD
LG