Dostupni linkovi

Osude zbog odobravanja prijedloga zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu


Rezultati glasanja na završnom zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), 28 maj 2020. o prijedlogu zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu
Rezultati glasanja na završnom zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), 28 maj 2020. o prijedlogu zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija i Kanada kritikovale su u četvrtak u zajedničkoj izjavi Kinu zbog nametanja novog zakona o nacionalnoj sgurnosti za koji kažu da predstavlja prijetnju za slobodu i kršenje sporazuma o autonomiji Hong Konga iz 1984. godine.

“Hong Kong je procvjetao kao bastion slobode” saopštili su iz ovih zemalja, prenosi Reuters.

Kineski parlament odobrio je odluku o prijedlogu zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong za kojeg prodemokratski aktivisti kao i zapadne države plaše da bi mogao ugroziti slobode i ulogu Hong Konga kao globalnog finansijskog središta.

Zakonom se zabranjuje secesija, strano miješanje, terorizam i sve druge separatističke aktivnosti usmjerene na rušenje centralne vlasti i strano miješanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.

Potez Kine izazvao je široku osudu i zabrinutost unutar i izvan Hong Konga zbog planova Pekinga za poluautonomnu teritoriju. No, kineske vlasti tvrde da zakon ne predstavlja prijetnju autonomiji.

Iz Britanije, SAD-a, Australije i Kanade navode da bi novi zakon mogao “ograničiti slobode naroda Hong Konga, i na taj način dramatično ugroziti autonomiju Hong Konga i sistema koji ga je učinio tako prosperitetnim”.

Japan je “ozbiljno zabrinut” zbog odluke kineskog parlamenta da krenu naprijed sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova ove zemlje.

U veoma rijetkoj izjavi objavljenoj par minuta nakon odobravanja prijedloga zakona, Japan je također Hong Kong nazvao “izuzetno značajnim partnerom”, podcrtavši bliske ekonomske veze.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona također je pojedinačno rekao da su duboko zabriuti zbog odluke Kine o prijedlogu zakona.

“Bili smo veoma jasni da zakon o sigurnosti rizikuje da potkopa princip jedna nacija, dva sistema”, rekao je glasnogovornik koji je dodao da je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također razgovarao sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom.

Dan prije no što je usvojen prijedlog zakona, Pompeo je obavijestio američki Kongres da administracija predsjednika Donalda Trumpa više ne smatra Hong Kong autonomnom regijom. Ovaj potez znači da američki zakon više neće Hong Kong tretirati drugačije u odnosu na Kinu.

Glasanje o zakonu je uslijedilo nakon što je u srijedu u Hong Kongu uhapšeno najmanje 360 ljudi, pošto je policija ispalila suzavac i pritvorila demonstrante u nizu sukoba koji su izbili širom grada. Tokom samog glasanja desetine demonstranata se okupilo u tržnom centru kako bi protestovali, ali nije bilo masovnijeg okupljanja kao dan ranije.

Demonstracije dan prije odobravanja prijedloga zakona u Hong Kongu
Demonstracije dan prije odobravanja prijedloga zakona u Hong Kongu

Prošle godine u Hong Kongu su mjesecima trajali protesti prodemokratskih demonstranata zbog najave o uvođenju zakona o izručenju Kini, koji je u međuvremenu odbačen.

Prethodni pokušaji Hong Konga iz 2003. da uvede zakon o nacionalnoj sigurnosti, poznat kao Član 23, bio je suočen sa masovnim protestima.

Hong Kong ima ustavnu obavezu da sam donese Član 23, ali slični zakoni mogu biti uvedeni od strane Pekinga kroz aneks ‘Osnovnog zakona’, odnosno mini ustav grada.

XS
SM
MD
LG