Dostupni linkovi

U RS dva smrtna slučaja, u FBiH Tešanj žarište korona virusa


Sarajevo, maj 2020.
Sarajevo, maj 2020.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) u četvrtak 28. maja potvrđena su dva smrtna slučaja, a u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) novo žarište korona virusa je u Tešnju (Zeničko-dobojski kanton, FBiH) sa 19 potvrđenih slučajeva u posljednja 24 sata.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) prijavljena su dva smrtna slučaja u posljednja 24 sata. Radi se o jednom muškarcu i ženi, srednje i starije životne dobi iz Banjaluke, sa hroničnim udruženim oboljenjima.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Potvrđeno je devet novooboljelih osoba u posljednja 24 sata, a testiranje je izvršeno na 479 laboratorijskih uzoraka.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.383 slučaja virusa korona, a preminulo je 110 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Žarište u tešanjskoj firmi 'Koža komerc'

U posljednja 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je testirano 225 uzoraka, a 19 je bilo pozitivnih na korona virus. Svi pozitivni su iz Tešnja, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Tešanj je trenutno najveće žarište korona virusa u BiH. Od 21. maja virus je potvrđen kod jedne uposlenice u proizvodnom pogonu "Koža komerc".

Do juče je bilo 28 slučajeva, uz 19 novozaraženih, danas je to 47 zaraženih korona virusom iz istog klastera, potvrđeno je za RSE iz Opštine Tešanj.

Svih 80 uposlenika ove kompanije je od 23. maja u samoizolaciji.

"Riječ je o istom klasteru, uposlenicima te firme, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice. Svi zaraženi imaju blage simptome. Mjere izolacije za potvrđene kontakte će biti nastavljene u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa", navode iz Opštine Tešanj.

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testiran 36.071 uzorak, a korona virus potvrđen je kod 1.060 osoba.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u državi su do sada 2.462 potvrđena slučaja pozitivna na korona virus. Do sada je zabilježeno ukupno 153 smrtna slučaja, od čega 110 u Republici Srpskoj, 39 u Federaciji BiH i četiri u Brčko distriktu.

XS
SM
MD
LG