Dostupni linkovi

Otvaraju se tržni centri u Federaciji BiH


Sarajevo, maj 2020.
Sarajevo, maj 2020.

Federalni štab civilne zaštite na vanrednoj sjednici koja je održana večeras (srijeda, 27.maj) donio je odluku da tržni centri mogu ponovo početi sa radom, potvrdila je za RSE portparolka Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Majda Kovač

Tako je ovom odlukom, koja stupa na snagu odmah sa danom njenog donošenja, dozvoljeno otvaranje svih radnji koji se nalaze u tržnim centrima.

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) je također večeras donio i odluku kojom se odobrava rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, uz propisane epidemiološke mjere koje će se morati poštovati.

Zabrana konzumiranja nargila u svim ugostiteljskim objektima produžena je do 30.maja, rekla je Kovač te dodala kako su van snage stavljene naredbe čiji rok primjene nije bio određen datumom, a sve naredbe vrijede do 30. maja.

Federalna uprava civilne zaštite će Vladi Federacije BiH za njihovu prvu narednu sjednicu na razmatranje uputiti prijedlog oduke o proglašenju prestanka stanja nesreće, kaže portparolka Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

“Tako da ćemo u tom slučaju, ako Vlada donese ovu odluku, imati naredbe koje će prestati da važe, a u tom slučaju će Federalno ministarstvo zdravstva i njihov krizni štab preuzeti dalje na postupanje”, rekla je Kovač.

Federalna vlada je 16. marta zbog opasnosti od širenja korona virusa donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće na području Federacije BiH.

Portparolka FUCZ Majda Kovač kaže da će Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i dalje pratiti i procjenjivati stanje epidemiološke situacije, te utvrđivati mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa.

U BiH je do 27. maja zabilježeno 2.435 slučajeva pozitivnih na korona virus, a 151 osoba je preminula.

XS
SM
MD
LG