Dostupni linkovi

Borrell: Jedino dijalog EU garantuje evropsku budućnost Srbije i Kosova


Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozef Borel (Josep Borrell) poručio je da je dijalog o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji vodi EU, neophodan kako bi se garantovala evropska budućnost kako Srbije tako i Kosova.

"Budućnost celog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo, je evropska. EU je opredeljena da ih podrži na svakom koraku njihovog puta. Ali da bi evropska budućnost postala stvarnost za narod, ne može se zaobići dijalog kome posreduje EU”, napisao je Žozef Borel na svom nalogu na Twitteru.

Evropska unija od aprila ima specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčaka koji će se, u ime EU, baviti dijalogom između Srbije i Kosova.

Nemačka i Francuska su prošle nedelje pozvale na ponovno pokretanje dijaloga i podržale Miroslava Lajčaka, te izrazile spremnost Pariza i Berlina da
Lajčaku i njegovom timu pruže snažnu političku, diplomatsku i ekonomsku
podršku.

U otvorenom pismu, francuski i nemački ministri spoljnih poslova, Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) i Hejko Mas (Heiko Maas) su istakli da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost, koja se može očekivati od Miroslava Lajčaka.

Predsednik Kosova Hašim Tači nedavno je izjavio da nema volje da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Miroslav Lajčak.

XS
SM
MD
LG