Dostupni linkovi

Ljajić: 'Svi bi trebalo da spuste loptu'


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će svi u regionu trpeti štete ukoliko se posle odluke Vlade Crne Gore, donesene 25. maja, da od 1. juna ne otvori granice za državljanje Srbije, uđe u spiralu mera i kontramera.

Ljajić je za Radio televiziju Srbije rekao da ne vidi ekonomsku logiku u toj odluci Podgorice i dodao da je i epidemiološka situacija u regionu takva da omogućava olakšan prelaz granica.

"Crna Gora ima interes da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ako ništa drugo zbog velikog broja naših turista koji letuju tamo, a Srbija izvozi i više od 750 miliona evra robe u Crnu Goru, posebno u letnjim mesecima", rekao je Ljajić.

Komentarišući izjavu ambasadora Crne Gore u Beogradu da odluka nije konačna, Ljajić je rekao da se nada da će od 1. juna i državljani Srbije moći da putuju u Crnu Goru, "kao što je i Srbija otvorila granice za sve putnike".

"Svi bi trebalo da spuste loptu i da uđu u proces dogovaranja i rešavanja otvorenih pitanja. Treba da se vratimo na teren ekonomije i interesa, a interes Srbije je da ima najbolje moguće odnose sa svima u regionu", dodao je Ljajić.

Crnogorska nacionalna avio-kompanija Montenegro airlines potvrdila je 26. maja uveče da je dobila obaveštenje Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije (DCV) da se suspenduje pravo sletanja njihovih aviona na beogradski aerodrom 'Nikola Tesla'.

Crnogorska kompanija je tu odluku označila kao nenadanu i ocenila "industrija u kojoj posluju ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka".

Odluci Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije o suspenziji sletanja na beogradski aerodorom 'Nikola Tesla' Montenegro Airlines-u prethodila je odluka Vlade Crne Gore, donesena 25. maja, da otvori granice svoje zemlje za države u kojima je broj zaraženih korona virusom manji od 25 na 100.000 stanovnika, a među tim državama nije Srbija.

Posle ove odluke crnogorske vlade, usledile su oštre kritike najviših zvaničnika Srbije.

XS
SM
MD
LG