Dostupni linkovi

Državljani BiH stigli avionom iz Moskve u Banjaluku


Avion Er Srbije, arhivska fotografija
Avion Er Srbije, arhivska fotografija

Na banjalučki aerodrom sletio je avion sa 72 državljana Bosne i Hercegovine. Oni su avionom “Er Srbije” stigli iz Moskve. Radi se o državljanima koje je pandemija korona virusa zatekla u Ruskoj Federaciji, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske (RS).

Među putnicima je i oko 70 državljana Srbije, koji su dalje nastavili put za Beograd.

Let je organizovan na inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, kome se ranije obratila grupa građana za pomoć u organizaciji njihovog povratka iz Rusije.

Među putnicima se nalazi 35 studenata, uglavnom iz Republike Srpske, njihovi roditelji, ali i državljani BiH koji su iz drugih razloga bili u Rusiji.

Avion su dočekali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i porodice putnika.

Avion je prethodno tokom dana poletio za Moskvu sa banjalučkog aerodroma i njime su se u Rusiju vratili državljani te zemlje koje je pandemija virusa korona zatekla u BiH.

Saopšteno je kako je Vlada Republike Srpske obezbijedila poseban avio-prevoz s obzirom da su privremeno obustavljeni komercijalni letovi iz Rusije.

Najviše bh. državljana boravilo je u Švedskoj, nešto manje u Norveškoj i Danskoj.

Bosanskohercegovački državljani iz skandinavskih zemalja, njih 83 stigli su 5. aprila na sarajevski aerodrom humanitarnim letom iz Stockholma.

U ponedeljak 27. marta, humanitarnim letom iz Italije evakuirano je 47 bh. državljana, kao i 69 državljana koji su prevezeni u Tuzlu iz Češke i Njemčke, 3. aprila, a planirane su još evakuacije bh. državljana iz Francuske i Austrije. Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa potvrdila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

XS
SM
MD
LG