Dostupni linkovi

Državljani BiH stigli letom iz Stockholma


83 državljana Bosane i Hercegovine vraćeno je u nedjelju iz Stokholma
83 državljana Bosane i Hercegovine vraćeno je u nedjelju iz Stokholma

Bosanskohercegovački državljani iz skandinavskih zemalja, koji su se željeli vratiti u BiH, a kojima su otkazani letovi ili se nisu mogli vratiti uslijed epidemije korona virusa, stigli su u nedjelju uveče na sarajevski aerodrom humanitarnim letom iz Stockholma.

„Osamdeset tri državljana BiH stigla su na Aerodrom Sarajevo oko 19.40. Nakon zakonom propisanih provedenih provjera Granične policije, u skladu s mjerama zaštite u vezi s epidemijom korona virusa, bh. državljani upućeni su na dalje medicinske preglede”, potvrdila ja za Radio Slobodna Evropa Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Najviše bh. državljana boravilo je u Švedskoj, nešto manje u Norveškoj i Danskoj.

Državljani BiH su po dolasku iz Švedske upućeni na medicinske preglede
Državljani BiH su po dolasku iz Švedske upućeni na medicinske preglede

Za bh. državljane koji su stigli iz Švedske pripremljena su dva šatora na aerodromu u kojima će se obaviti trijaža. Nakon toga, u pet autobusa, uz poštivanje fizičke distance, državljani s područja Federacija BiH bit će prevezeni u Studentski dom Bjelave u Sarajevu.

„Zato smo u nedjelju ujutro obišli prostorije u ovom domu i one u potpunosti ispunjavaju uvjete za boravak“, rekao je na press konferenciji u nedjelju Jasmin Terović, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će se državljani BiH iz Republike Srpske, koji iz Švedske avionom stignu u Sarajevo, ponašati po istoj proceduri kao što se ponašaju svi građani koji dolaze iz inozemstva.

Suglasnost za povratak bh. državljana na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH, dalo je Ministarstvo sigurnosti BiH, i to nakon obavljenih konsultacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i pravne analize cijele situacije, o čemu je na dan povratka obaviještena i Granična policija BiH.

Studenti iz BiH u Evropi: Zasad nema odlaska kući
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

„Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, nadležne institucije Kantona Sarajevo dale su pismenu garanciju o spremnosti za prihvat grupe povratnika, u smislu uvjeta za prihvat, organiziran prijevoz do karantene, smještaja, uvjeti boravka i medicinsko-epidemiološki nadzor u objektu karantene studentski dom Bjelave. Također, isti zahtjev je upućen i Federalnom stožeru civilne zaštite, kao i nadležnim institucijama Republike Srpske, koji su dostavili pismenu garanciju da će, svatko iz svoje nadležnosti, adekvatno se pobrinuti za putnike iz humanitarnog leta iz Stockholma“, saopćeno je iz Granične policije.

Avionom iz Sarajeva, istog dana, u Stockholm je prevezeno 144 državljana skandinavskih zemalja koji su boravili u BiH i koji su željeli da se vrate u svoje matične zemlje.

U ponedeljak 27. marta, humanitarnim letom iz Italije evakuirano 47 bh. državljana, kao i 69 državljana koji su prevezeni u Tuzlu iz Češke i Njemčke, 3. aprila, a planirane su još evakuacije bh. državljana iz Francuske i Austrije. Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa potvrdila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

XS
SM
MD
LG