Dostupni linkovi

Kina: Kontramere u slučaju američkih sankcija zbog Hong Konga


Obračun policije sa demonstrantima u Hong Hongu
Obračun policije sa demonstrantima u Hong Hongu

Kina je upozorila da će uvesti kontramere protiv SAD ukoliko ostvari pretnju da će kazniti Peking zbog plana da uvede kontroverzni zakon o bezbednosti u Hong Kongu.

“Ukoliko SAD insistiraju na nanošenju štete kineskim interesima, ona će preduzeti sve nužne mere da uzvrati,” kazao je u ponedeljak portparol Ministarstva inostranih poslova u Pekingu Žao Lijan, dan nakon što savetnik američkog predsednika Donalda Trampa upozorio Kinu na moguće sankcije ukoliko pokuša da “u suštini preuzme kontrolu nad Hong Kongom”.

Zvanični Peking je predložio 21. maja uvođenje zakona o bezbednosti u Hong Kongu kojim se zabranjuje izdaja, subverzija, pobuna i strano mešanje nakon višemesečnih masovnih, često nasilnih prodemokratskih protesta prošle godine.

Novi zakon koji će, kako se očekuje biti usvojen 4. juna, zaobići će Zakonodavni savet Hong Konga u kojem uglavnom sede pristalice Pekinga koje su podržale ovu meru.

Međutim, mnogi stanovnici Hong Konga, poslovni krugovi i zapadne države se pribojavaju da će pomenutim zakonom biti okončan specijalni status ove teritorije, zbog čega je u nedelju protestovao veliki broj građana ovog grada uprkos zabrani javnog okupljanja zbog korona virusa.

Dok je policija rasturala okupljene demonstrante sa suzavcem i vodenim topovima, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’ Brajan (O'Brien) je istakao da Kina ovim potezima krši sporazum sa Velikom Britanijom iz 1984. koji garantuje široku autonomiju za Hong Kong nakon što Peking preuzme kontrolu 1997.

“Stiče se utisak da će sa ovim zakonom o nacionalnoj bezbednosti, oni u osnovi preuzeti kontrolu nad Hong Kongom. Ako to učine…državni sekretar Pompeo (Majk) verovatno neće moći da potvrdi da je Hong Kong zadržao visoki nivo autonomije. U tom slučaju biće uvedene sankcije Hong Kongu i Kini”, kazao je O’Brajan.

Namera Kine da ojača svoj uticaj u Hong Kongu pojačala je zabrinutost da će na taj način odustati od politike “jedna zemlja, dva sistema”.

Ta formula je primenjena od preuzimanja Hong Konga 1997. i garantovala je ovom gradu široke slobode koje ne postoje u kontinentalnom delu Kine.

Vlasti Hong Konga, koje podržava zvanični Peking, bile su primorane nakon žestokih protesta prošle godine da odustanu od predloga zakona koji je omogućavao ekstradiciju optuženih kineskim sudovima.

Situacija oko Hong Konga se zaoštrava u trenutku kada se SAD i Kina sukobljavaju na više frontova – od spora oko izbijanja korona virusa i geopolitičkih razmirica do trgovine i tehnologije.

U Vašingtonu jača raspoloženje protiv zvaničnog Pekinga sa podrškom i republikanaca i demokrata za uvođenjem sankcija kineskim zvaničnicima i institucijama, uključujući bankama, koje krše zakone kojima se garantuje autonomija Hong Konga.

Istovremeno, Stejt department može da predloži ukidanje povlašćenog statusa u trgovini sa SAD-om.





XS
SM
MD
LG