Dostupni linkovi

Kina planira zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong


Antivladini protesti u Hong Kongu, septembar 2019.
Antivladini protesti u Hong Kongu, septembar 2019.

Kina će predložiti zakone o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong kao odgovor na prošlogodišnje, često nasilne, prodemokratske proteste, objavila je državna novinska agencija Xinhua, prenosi Reuters.

Iz državne agencije navode da je pripremni sastanak za zasjedanje kineskog parlamenta usvojio dnevni red koji uključuje stavku za razmatranje prijedloga zakona o “uspostavljanju i poboljšanju pravnog sistema i mehanizama zaprovedbu posebne administrativne regije Hong Konga za zaštitu nacionalne sigurnosti”.

Kako navodi britanski BBC, zakon bi mogao zabraniti otcjepljenje, izdaju i pobunu. Časopis South China Morning Post navodi da bi zakon mogao zabraniti i strano miješanje, terorizam i sve pobunjeničke aktivnosti usmjerene ka svrhavanju centralne vlade i bilo kakvo vanjsko uplitanje u bivšu britansku koloniju.

Prijedlog bi mogao predstavljati prekretnicu za najslobodniji i većinom međunarodni kineski grad, što bi također moglo dovesti do revizije njegovog posebnog statusa u Washingtonu, te vjerovatno izazvati dodatne nemire.

U Hong Kongu su se tokom prošle godine održavali protesti zbog, sada povučenog, prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje krivično osumnjičenih Kini. Kako prenosi Reuters, nakon najave ovog novog prijedloga zakona, u Hong Kongu već postoje pozivi za protestima.

Tehnički detalji prijedloga zakona ostaju nejasni.

Kineski parlament, Nacionalni narodni kongres, trebao bi započeti svoje godišnje zasjedanje u petak, nakon što je odgođen za par mjeseci zbog korona virusa.

Prethodni pokušaji Hong Konga iz 2003. da uvede zakon o nacionalnoj sigurnosti, poznat kao Član 23, bio je suočen sa masovnim protestima.

Hong Kong ima ustavnu obavezu da sam donese Član 23, ali slični zakoni mogu biti uvedeni od strane Pekinga kroz aneks ‘Osnovnog zakona’, odnosno mini ustava grada.

XS
SM
MD
LG