Dostupni linkovi

Lajčak stigao u Brisel


Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Beograda I Prištine Miroslav Lajčak stigao je u Brisel i od danas počeo svoj rad u njegovoj kancelariji u sedište EU.

On je prvog radnog dana obavio razgovor sa šest ambasadora iz zemalja Zapadnog Balkana.

“Imali smo konstruktivnu diskusiju o situaciji u regionu i o procesu EU integracija. Takođe sam ih obavestio o mojim budućim planovima”, naveo je Lajčak na svom nalogu na Twitteru.

Kako se nezvanično saznaje, specijalni predstavnik EU je sagovornicima izneo da čeka da se razjasni politička situacija na Kosovu, kako bi nastavio sa angažovanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova I Srbije.

Predsednik Kosova je prošlog meseca dekretom odredio za mandatara nove kososvske vlade Avdulaha Hotija, iz drugoplasirane partije, Demokratskog Saveza Kosova (DSK).

Kosovska skupština je u martu izglasala nepoverenje vladi na čijem je čelu Aljbin Kurti. Ustavni sud Kosova bi do 29. maja trebalo da odluči da li je Tačijev dekret ustavan.

Miroslav Lajčak koji je u aprilu imenovan za specijlanog predstavnika za dijalog, je do sada funkcionisao iz njegovog grada Bratislave, zbog zatvaranja evropskog kontinenta zbog krize oko zaraze COVID-19.

Kako RSE saznaje, on je iz Slovačke putovao kolima za Brisel.

XS
SM
MD
LG