Dostupni linkovi

Izraelski premijer odbacio optužbe, protesti ispred suda


Demonstracije protiv izraelskog premijera ispred suda u Jerusalimu, 24. maj
Demonstracije protiv izraelskog premijera ispred suda u Jerusalimu, 24. maj

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjasnio se nevinim pred Okružnim sudom u Jerusalimu gde mu je u nedelju, 24. maja, počelo suđenje po optužbama za korupciju. Time je postao prvi premijer u istoriji Izraela kome se sudi dok je na funkciji.

U obraćanju novinarima u holu suda, Netanjahu je izjavio da su politički protivnici nameravali da ga zbace sa vlasti.

"Cilj je srušiti snažnog premijera iz desnog tabora", rekao je Netanjahu i dodao da stoji "visoko podignute glave", te da će nastaviti da vodi zemlju.

"Danas se pojavljujem kao vaš premijer, stojim visoko podignute glave", rekao je Netanjahu novinarima i dodao da će "pobediti optužbe za korupciju".

Netanjahu se pred sudom pojavio nakon što je odbijen njegov zahtev da ga na uvodnom saslušanju predstavlja advokat. Veće je sastavljeno od troje sudija, a Netanjahu je ranije događaj nazvao formalnošću.

Uoči suđenja, grupa demonstranata okupila se ispred zgrade suda, protestujući protiv izraelskog premijera.

Demonstracije ispred zgrade suda
Demonstracije ispred zgrade suda

Suđenje Netanjahuu je počelo nedelju dana nakon što je položio zakletvu i započeo peti mandat na mestu šefa vlade. Netanjahu neprekidno predvodi Izrael duže od decenije, a vrhovni tužilac ga je optužio za tri korupcionaška slučaja.

U optužnici je navedeno da je Netanjahu od prijatelja milijardera dobio na poklon šampanjac i cigare vrednosti više hiljada dolara, da je nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom magnatu telekomunikacija u zamenu za povoljno izveštavanje na novinskom sajtu njegove kompanije.

Netanjahu je ranije odbacio sve optužbe, navodeći da je žrtva "lova na veštice" koje vode mediji, policija i tužioci.

Po zakonu Izraela, ministar mora da podnese ostavku ako je optužen, dok premijer mora da podnese ostavku samo ako bude proglašen krivim.

Savez partija centra "Plavo i belo", rival Netnjahuovog konzervativnog Likuda, traži njegovu ostavku na sve funkcije, premijersku i tri ministarske.

XS
SM
MD
LG