Dostupni linkovi

Pritvoreni aktivisti desnice u Ukrajini zbog napada na prorusku stranku


Predsednik Rusije Vladimir Putin sa Viktorom Medvedčukom, liderom ukrajinske opozicione platforme "Za život" u Moskvi, 10. mart 2020
Predsednik Rusije Vladimir Putin sa Viktorom Medvedčukom, liderom ukrajinske opozicione platforme "Za život" u Moskvi, 10. mart 2020

Policija u Ukrajini privela je sedamnaest članova desničarske grupe zbog napada na sedište najveće proruske političke stranke u Kijevu.

Policija je 23. maja saopštila da su pripadnici krajnje desnog "Nacionalnog korpusa" uhapšeni zbog huliganstva, nakon što su se sukobili sa obezbeđenjem i bacali dimne bombe na sedište opozicione platforme "Za život".

Ovu platformu u Ukrajini predvodi Viktor Medvedčuk, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Nacionalni korpus" je političko krilo krajnje desnog Azova, koje je nastalo tokom borbi sa separatistima koji podržavaju Rusiju u istočnoj Ukrajini. Oni traže od ukrajinskih vlasti da opozicionu platformu "Za život" i njene lidere optuže za izdaju.

Delegacija platforme "Za život" sastala se 10. marta sa poslanicima ruske Državne dume u Moskvi.

Stranka je saopštila da dve strane razgovaraju o stvaranju Normandijskog formata, diplomatskog procesa koji uključuje Ukrajinu, Rusiju, Nemačku i Francusku kako bi se okončale borbe u istočnoj Ukrajini. Medvedčuk je o ovoj incijativi razgovarao sa Putinom.

XS
SM
MD
LG