Dostupni linkovi

Počinje suđenje premijeru Izraela


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na ceremoniji polaganja zakletve, 17. maj 2020. godine
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na ceremoniji polaganja zakletve, 17. maj 2020. godine

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu trebalo bi u nedelju, 24. maja da se pojavi u Okružnom sudu u Jerusalimu zbog optužbi za korupciju, čime će postati prvi premijer u istoriji Izraela kome se sudi dok je na funkciji.

Sud je prethodno odbio zahtev Netanjahuovih advokata ga oslobodi prisustva na otvaranju procesa, i objasnio da nema osnove da izraelski premijer bude izuzet od obaveze optuženog da prisustvuje čitanju optužnice.

Netanjahu mora da se pojavi u sudnici, nedelju dana nakon što je položio zakletvu i započeo peti mandat na mestu šefa vlade. Netanjahu neprekidno predvodi Izrael duže od decenije, a vrhovni tužilac ga je optužio za tri korupcionaška slučaja.

U optužnici je navedeno da je Netanjahu od prijatelja milijardera dobio na poklon šampanjac i cigare vrednosti više hiljada dolara, da je nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom magnatu telekomunikacija u zamenu za povoljno izveštavanje na novinskom sajtu njegove kompanije.

Netanjahu poriče sve optužbe i navodi da je žrtva "lova na veštice" koje vode mediji, policija i tužioci.

Veće sastavljeno od troje sudija saslušaće njegov slučaj. Netanjahu je događaj nazvao formalnošću.

Po zakonu Izraela, ministar mora da podnese ostavku ako je optužen, dok premijer mora da podnese ostavku samo ako bude proglašen krivim.

Savez partija centra "Plavo i belo" - rival Netnjahuovog konzervativnog Likuda, traži njegovu ostavku na sve funkcije, premijersku i tri ministarske.

XS
SM
MD
LG