Dostupni linkovi

Bolsonaro: Hlorokin za lečenje blažih simptoma COVID-19


Žair Bolsonaro na konferenciji za medije sa maskom na kojoj je njegov lik, Brazil, 22. maj 2020.
Žair Bolsonaro na konferenciji za medije sa maskom na kojoj je njegov lik, Brazil, 22. maj 2020.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro (Jair) proširio je upotrebu hlorokina, leka protiv malarije, za lečenje pacijenata sa blažim simptomima korona virusa, prenela je agencija Asošijejted pres (AP).

Lek je promovisao američki predsednik Donald Tramp koji je rekao da je dobar protiv korona virusa iako ne postoje klinički dokazi o njegovoj efikasnosti.

Hlorokin se u Brazilu već koristi za lečenje pacijenata sa ozbiljnijim simptomima bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, ali je Bolsonaro proširio spisak upotrebe leka na pacijente sa blažim simptomima kao što su stomačni bolovi, kašalj i visoka temperatura.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak uveče je upozorila da se pandemija korona virusa širi u Južnoj Americi koja je postala "novi epicentar" zaraze, javila je agencija Frans pres (AFP).

Brazil, koji je u tom delu sveta najviše pogođen korona virusom, sada je druga država posle SAD po broju inficiranih. U SAD je do 23. maja registrovano 1,6 miliona zaraženih, a u Brazilu 326.488 od kojih više od 2.000 u poslednja 24 sata.

U Brazilu je od korona virusa umrlo 21.048 osoba i šesta je zemlja po broju smrtnih slučajeva u svetu, posle SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Španije.

XS
SM
MD
LG