Dostupni linkovi

Ukidanje mera u Barseloni i Madridu, kafići od ponedeljka ponovo rade


Žena nosi zaštitnu masku na plaži u Barseloni, 2. maj 2020. godine
Žena nosi zaštitnu masku na plaži u Barseloni, 2. maj 2020. godine

Od ponedeljka u Madridu i Barseloni kafići i drugi ugostiteljski objekti na otvorenom će ponovo početi da rade, saopštila je danas španska vlada.

Pored toga, vlada u Madridu je objavila i da će biti dozvoljeno okupljanje do deset ljudi.

BLOG o korona virusu

Takođe, od ponedeljka, i crkve će ponovo biti otvorene, ali uz poštovanje mera fizičkog distanciranja i neophodnih higijenskih protokola.

Planira se i otvranje oko trećine škola u zemlji.

Španija je još početkom meseca počela da fazno popušta restriktivne mere karantina, koje su bile jedne od težih u Evropi.

Međutim, ograničenja u Madridu i Barseloni su ostala na snazi, zbog velikog broja obolelih.

U Barseloni, plaže su ove nedelje otvorene za šetnju, ali je plivanje i sunčanje i dalje zabranjeno.

"Svaki korak koji napravimo mora biti siguran. S obzirom na to da je proces popuštanja u fazama kompleksan, želim pozvati na pojedinačnu odgovornost.", rekao je ministar zdravstva Salvador Ilja, a preneo Rojters.

Pored dva najveća španska grada, mere će biti olakšane i u drugim regijama, gde će sa radom početi pozorišta, bisokopi i kulturne ustanove.

Međutim, zabrana na putovanja između regija ostaje na snazi.

Španija je jedna od najgore pogođenih zemalja u Evropi i svetu, sa skoro 28 hiljada žrtava i preko 233 hiljade obolelih od korona virusa.

Mere karantina uvedene su 14. marta.

Poslednjih dana Španija beleži značajan pad u broju umrlih i novoobolelih. Danas je šesti uzastopni dan sa manje od 100 prijavljenih smrntih slučajeva, a Ministarstvo zdravlja je saopštilo da epidemiju drži pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG