Dostupni linkovi

Počelo ukidanje mera u Španiji i Francuskoj, Česi mogu na pivo


Par sa zaštitnim maskama se ljubi na železničkoj stanici u Briselu, pre polaska voza za Pariz, 4. maj 2020.
Par sa zaštitnim maskama se ljubi na železničkoj stanici u Briselu, pre polaska voza za Pariz, 4. maj 2020.

Desetine hiljada ljudi u Francuskoj postpeneo izlazi iz izolacije, dva meseca nakon restriktivnih mera, koje su uvedene kako bi se sprečilo širenje zaraze izazvane korona virusom.

Francuzima od danas, za izlazak iz kuća, ne trebaju posebne dozvole, a to je dovelo do toga da je jutarnji špic u metrou u Parizu izgledao kao i pre vremena izolacije, prenosi AFP.

Francuska vlada zahteva obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, uz održavanje fizičke distnce.

Širenje korona virusa u svetu

Takođe, preporuka da se radi od kuće i dalje je na snazi.

Prodavnice odeće, frizerske radnje i agencije za nekretnine su među poslovnim objektima koji se danas ponovo otvaraju, uz stroga uputstva o pridržavanju higijenskih mera.

U Francuskoj su stroge mere izolacije uvedene 17. marta dale rezultate, jer je dnevni bilans umrlih juče pao na 70, što je najniža cifra od 17. marta.

Međutim sa više od 26.000 umrlih, Francuska ima jednu od najviših stopa smrtnosti, oko 14 odsto, zbog čega se poziva na oprez.

Španija otvorila deo zemlje

Oprezno relaksiranje mera započela je i vlada u Madridu, koja je od danas otvorila jedan deo zemlje, odnosno 11 od 17 regiona.

Ublažavanjem mera obuhvaćeno je oko 47 miliona Španaca, koji će od danas moći da se druže u grupama do deset ljudi, idu u manje prodavnice i restorane i barove na otvorenom.

Otvaraju su i crkve i džamije, ali je prisustvo vernika ograničeno na trećinu kapaciteta.

Dozvoljeno je i održavanje sahrana na kojima može da prisustvuje do 15 osoba.

Međutim, više velikih gradova, kao što su Madrid i Barselona, i dalje su pod strogim restriktivnim merama.

Španija je druga najpogođenja zemlja, sa skoro 225 hiljada obolelih i preko 26 hiljada umrlih.

Česi mogu na pivo

Vlada u Pragu dozvolila je otvaranje poznatih pivskih bašta, ali i drugih restorana i kafića koji imaju prostor za sedenje izvan objekta.

Takođe, od danas su otvoreni i tržni centri, frizerski saloni, muzeji, ali i neke škole.

Vlada je dala zeleno svetlo i za održavanje venčanja, kulturnih i drugih događaja do 100 ljudi, a otvaraju se i pozorišta.

Češke vlasti propisale su i strikna pravila za održavanje fizičke distance i mera higijene, kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Takođe, Češka je od danas otvorila granice za ljude izvan Evropske unije, ali oni na ulazu u zemlju moraju da pokažu negativan test na COVID-19.

Od danas su uspostavljene i međunarodne autobuske i vozne linije, a češka avio kompanija nastaviće neke letove od 18. maja.

Češka do sada ima nešto više od osam hiljada obolelih, a umrlo je 280 ljudi.

Otvaranje škola u Belgiji, Holandiji i Švajcarskoj

Pored Francuske i Španije, većina prodavnica i firmi će se otvoriti i u Belgiji, mada će restorani, barovi i kafei ostati zatvoreni.

Belgijske vlasti su takođe sinoć dozvolile ljudima da se susreću sa bliskim prijateljima ili rođacima što je porodicama omogućilo da proslave Dan majki.

Sudovi u toj zemlji počeli su ograničeno da rade, dok su bolnice sada dostupne i za ljude koji nisu hitni slučajevi.

U Holandiji će, delimično, ponovo biti otvorene osnovne škole, kao i frizerski saloni, auto škole, a počeće da rade i fizioterapeuti.

U Švajcarskoj će se početi nastava za niže i više razrede osnovne škole, ali će broj prisutnih na nastavi biti smanjen.

Otvaraju se i restorani, prodavnice knjiga i muzeji uz mere fizičke distance i ostale higijenske mere predostoržnosti.

U Danskoj se nastavlja ublažavanje mera i mogu da se otvore šoping centri, a u Poljskoj mogu da se otvore hoteli, iako stranci koji ulaze u zemlju i dalje moraju da budu u dvonedeljnom karantinu.

Grčka u drugoj fazi popuštanja mera

Grčka je ušla u drugu fazu ukidanja mera ograničenja, otvaranjem preostalih maloprodajnih radnji i srednjih škola za učenike završnih razreda, objavile su danas vlasti te zemlje.

Tržni centri i robne kuće i dalje su zatvoreni.

Sva ostala maloprodajna preduzeća, uključujući prodavnice odeće i kozmetičkih proizvoda ponovo su otvorene jutros, primenjujući mere fizičkog distanciranja, kako bi se sprečilo ponovno širenje virusa.

Prodavnice moraju shodno njihovoj veličini da ograniče broj kupaca u svakom trenutku.

Učenici završnih godina srednjih škola vratili su se danas u škole, dok će se ostali srednjoškolci i osnovci vratiti sledeće nedelje.

Grčka je mere ograničenja uvela u ranoj fazi, što je dovelo do zadržavanja broja mrtvih i teško zaraženih na niskom nivou.

Zdravstvene vlasti u Grčkoj su juče saopštile da tog dana nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kao posledica virusa, dok je šest novih osoba zaraženo.

Grčka, zemlja sa skoro 11 miliona stanovnika, do sada je imala više od 2.700 zaraženih od početka pandemije.

Kako ćemo se pozdravljati u budućnosti
Kako ćemo se pozdravljati u budućnosti

XS
SM
MD
LG