Dostupni linkovi

U Pekingu zasedanje Svekineskog narodnog kongresa


Predsednik Kine obraća se delegatima na kongresu 22. maja

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je danas na otvaranju godišnjeg zasedanja Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu da je Kina ostvarila solidan napredak u borbi protiv epidemije korona virusa, ali mora "udvostručiti napore da bi ispunila ciljeve i zadatke za ekonomski i društveni razvoj ove godine".

Li je izbijanje epidemije nazvao najvećim izazovom javnog zdravstva od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine i rekao da Kina želi da osnaži saradnju sa drugim zemljama u borbi protiv novog korona virusa.

Kina želi da "održi međunarodni sistem, sa Ujedinjenim nacijama u osnovi, i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu'', poručio je Li.

On je takođe rekao da će se Kina "suočiti sa određenim faktorima koje je teško predvideti zbog pandemije i globalnih ekonomskih uslova".

Kako prenosi Rojters, predsednik Kine Si Đinping i drugi najviši lideri pojavili su se danas bez maski pred oko 5.000 delegata.

Delegati koji su doputovali iz svih krajeva zemlje morali su da imaju više testova na korona virus i oni su raspoređeni po hotelima, dok su medijski događaji i govori organizovani online. Ali na otvaranju u Velikoj sali naroda nije bilo znaka društvenog distanciranja, a delegati su sedeli jedan pored drugog, kao i obično.

Zbog pandemije se zasedanje najvišeg zakonodavnog tela održava u maju umesto u martu.

Na početku zasedanja prisutni su minutom ćutanja odali poštu preminulima od korona virusa.

XS
SM
MD
LG