Dostupni linkovi

U Pekingu zasedanje Svekineskog narodnog kongresa


Predsednik Kine obraća se delegatima na kongresu 22. maja
Predsednik Kine obraća se delegatima na kongresu 22. maja

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je danas na otvaranju godišnjeg zasedanja Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu da je Kina ostvarila solidan napredak u borbi protiv epidemije korona virusa, ali mora "udvostručiti napore da bi ispunila ciljeve i zadatke za ekonomski i društveni razvoj ove godine".

Li je izbijanje epidemije nazvao najvećim izazovom javnog zdravstva od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine i rekao da Kina želi da osnaži saradnju sa drugim zemljama u borbi protiv novog korona virusa.

Kina želi da "održi međunarodni sistem, sa Ujedinjenim nacijama u osnovi, i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu'', poručio je Li.

On je takođe rekao da će se Kina "suočiti sa određenim faktorima koje je teško predvideti zbog pandemije i globalnih ekonomskih uslova".

Kako prenosi Rojters, predsednik Kine Si Đinping i drugi najviši lideri pojavili su se danas bez maski pred oko 5.000 delegata.

Delegati koji su doputovali iz svih krajeva zemlje morali su da imaju više testova na korona virus i oni su raspoređeni po hotelima, dok su medijski događaji i govori organizovani online. Ali na otvaranju u Velikoj sali naroda nije bilo znaka društvenog distanciranja, a delegati su sedeli jedan pored drugog, kao i obično.

Zbog pandemije se zasedanje najvišeg zakonodavnog tela održava u maju umesto u martu.

Na početku zasedanja prisutni su minutom ćutanja odali poštu preminulima od korona virusa.

XS
SM
MD
LG