Dostupni linkovi

Dodik: Priče o prisluškivanju bile su performans


Član Predsjedništva Bone i Hercegovine Milorad Dodik, april 2020.
Član Predsjedništva Bone i Hercegovine Milorad Dodik, april 2020.

Član Predsjedništva Bone i Hercegovine Milorad Dodik rekao je novinarima u četvrtak u Banjaluci da su njegove priče o prisluškivanju opozicije “bile performans”.

"Naravno da je to bio dio odnosa u samoj Skupštini. I onaj koji prisluškuje to ne oglašava i ne saopštava javno. To je ono što bi oni u opoziciji nazvali performans ili što bi se u običnom narodu nazvalo zezanje", rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva Ujedinjene Srpske na kojoj je prisustvovao kao gost.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je u četvrtak 21. maja, krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorica TI BIH Ivana Korajlić.

Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u srijedu (20.maja) za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, te da svaka vlast sluša opoziciju. Izjavio je i da mu razgovore dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač.

Lukač je dan kasnije na na sjednici Narodne skupštine tog bosanskohercegovočkog entiteta demantovao Dodikove navode o prisluškivanju opozicije.

XS
SM
MD
LG