Dostupni linkovi

Čampara o aferi 'Respiratori': Odgovori FUCZ tanki i neuvjerljivi


Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara
Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) dobila je odgovore od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), no oni su "vrlo tanki i neuvjerljivi”, kazao je u četvrtak nakon sjednice Vlade u Mostaru ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

"Osamdeset posto odgovora nismo ni dobili, jer ti ljudi koji su sada tamo, nemaju ni oni odgovore na neka pitanja. Tako da će se u narednom periodu povesti posebna procedura, odnosno, treba vidjeti šta raditi sa ovakvom Federalnom upravom civilne zaštite koja nije u stanju ni dostaviti odgovore. Ne davati toliku slobodu jednoj Upravi da može upravljati sa 20 miliona KM, novcem građana", rekao je Čampara novinarima u Mostaru.

Odgovore o kupovini spornih respiratora iz Kine od FUCZ tražila je Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara, može li se u okviru afere „Respiratori“ govoriti o odgovornosti pojedinih članova Vlade i njihovih kabineta, Čampara je odgovorio da ne zna oko koje odgovornosti članova kabineta je riječ.

„Dakle Federalna uprava civilne zaštite je samostalna upravna organizacija koja je sama sklopila i napravila ovaj ugovor i vodila cjelokupan postupak“, rekao je on.

Vlada Federacije BiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka u vezi sa nabavkom 100 kineskih ventilatora.

Novinari su od federalnog ministra unutrašnjih polova tražili i da prokomentariše da je jedan od savjetnika premijera Federacije BiH Fadila Novalića Hasan Ganibegović fotografisan sa advokatom suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

Čampara je rekao da je "to njegov problem i da zato je davao izjave u Tužilaštvu."

"Ja sam i ranije govorio za obojicu savjetnika, koje je kako smo vidjeli u medijima, premijer razriješio, i ja ga podržavam u tome i mislim da je krenuo u pospremanje svog kabineta", naveo je Čampara.

Tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) ispitao je više desetina osoba u predmetu u nabavke 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura), a koje je uvezlo preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

XS
SM
MD
LG