Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv Dodika zbog prijetnji i govora mržnje


Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je Tužilaštvu BiH i okružnim tužilaštvima krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog prijetnji građanima i govora mržnje na predizbornim skupovima.

"U Dodikovim izjavama na javnim skupovima održanim u Ugljeviku, Banjaluci i Gackom od 18. do 22. septembra postoje elementi krivičnih djela definiranih Krivičnim zakonikom RS, koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju, te povreda slobode opredjeljenja birača", navodi se u saopčenju TI BiH.

Zakoni u BiH zabranjuje upotrebu sile, pretnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomskog stanja kako bi se uticalo na birače, pa je TI BiH, kako se navodi, osim okružnim tužilaštvima u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, podnio prijavu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je na predstojećim oktobarskim izborima kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i vladajuće koalicije u RS za srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Dodik je, koristeći uticaj koji ima kao predjsednik RS, na javnim skupovima u prethodnom periodu prijetio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za SNSD, te u isto vrijeme i tvrdio da je pomoć i isplaćena kako bi penzioneri mogli izaći na izbore i glasati za SNSD", naveo je TI BiH.

Na otvaranju izgrađenog dijela Unverzitetsko-kliničkog centra RS u Banjaluci, dodaje se, Dodik je rekao da zdravstveni radnici, koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, neće dobiti najavljeno povećanje plaće.

TI BiH je naveo da je na predizbornom skupu SNSD-a u Gackom zaprijećeno radnicima Rudnika i termoelektrane Gacko da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za opozicionu Srpsku demokratsku stranku (SDS) i kandidata za predsjednika RS Vukotu Govedaricu.

Osim krivičnih prijava, Ti BiH je uputila prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog kršenja Izbornog zakona koji zabranjuje obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi radidobijanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka.

XS
SM
MD
LG