Dostupni linkovi

Zašto je indijska aplikacija za praćenje kontakata kontroverzna?


Nju Delhi, Indija, 18. maj, 2020.
Nju Delhi, Indija, 18. maj, 2020.

Indijska aplikacija Aarogya Setu, što na sanskritu znači “most do zdravlja”, koja se koristi za praćenje kontakata s osobama zaraženim korona virusom SARS-Cov-2 i osoba oboljelih od COVID-a 19 koju taj virus izaziva, preuzeta je više od 100 miliona puta, prema podacima indijskog ministarstva za informacijske tehnologije, unatoč strahovima od privatnosti.

Naime, zaposlenicima u vladinom i privatnom sektoru je naređeno da je instaliraju na svoje pametne telefone. Osim toga, putnici u javnom prijevozu da bi uopće ušli u voz podzemne ili nadzemne željeznice, voz ili autobus moraju, osim zaštitnih maski i mjerenja temperature na ulazu, također imati instaliranu ovu aplikaciju, piše The Hindu.

Noida, predgrađe glavnog grada Delhija, odredio je obavezu za sve stanovnike da imaju aplikaciju, rekavši da mogu biti osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci zbog nepoštivanja propisa.

Prikupljanje i curenje osobnih podataka

Vlada premijera Narendre Modija navela je da svoju aplikaciju Aarogya Setu kao “ključno sredstvo u borbi protiv smrtonosnog korona virusa”. To je, međutim, pobudilo bojazan da je druga najnaseljenija nacija na svijetu na putu prema kineskom stilu društvene kontrole korištenjem modernih tehnologija.

Kao i mnoge slične aplikacije koje su objavljene širom svijeta, i Aarogya Setu koristi Bluetooth signale na pametnim telefonima za registriranje kada ljudi uđu u bliski kontakt sa zaraženim, tako da se kontakti mogu brzo upozoriti ukoliko se neka osoba testira pozitivno na COVID-19.

No, indijska aplikacija koristi i podatke o GPS lokaciji kako bi povećala preciznost podataka prikupljenih putem Bluetootha i sve se sprema u centraliziranu bazu podataka o širenju zaraze - pristup koji izbjegava većina zemalja zbog zaštite privatnosti.

Aplikacija također oponaša i kineski zdravstveni sistem QR kodova s značajkom koja ocjenjuje vjerovatno zdravstveno stanje osobe zelenom, narančastom ili crvenom bojom, označavajući je li pojedinac siguran, s visokim rizikom ili je nositelj virusa, navodi Reuters.

“Ako ste upoznali nekoga u posljednje dvije sedmice koji je testiran pozitivno na COVID-19, aplikacija izračunava rizik od infekcije na temelju toga koliko je prošlo vremena od tog susreta, blizine zaražene osobe i preporučuje mjere”, kazao je za BBC Abhishek Singh, izvršni direktor MyGova u indijskom ministarstvu IT-a koje je izgradilo aplikaciju.

Međutim, iako se vaše ime i broj neće objaviti, aplikacija prikuplja i druge podatke – koji je vaš spol, vašu povijest putovanja i jeste li pušač. Nacionalni informatički centar (NIC), vladina agencija koja je razvila Aarogya Setu, slobodan je i dijeliti osobne podatke iz aplikacije s vladinim odjelima i javnim zdravstvenim ustanovama, navodi se u cirkularu koji je objavilo indijsko Ministarstvo tehnologije 11. maja 2020.

Organizacija za zaštitu digitalnih prava Internet Freedom Foundation nazvala je aplikaciju “minskim poljem za privatnost”, dodajući “da se ne pridržava principa minimalizacije, strogog ograničenja svrhe, transparentnosti i odgovornosti”.

“Aplikacija ima vrlo vidljive rizike od proširenja opsega ili trajnog oblika nadzora”, rekao je izvršni direktor Apar Gupta, piše Reuters.

U intervjuu za list The Indian Express, bivši sudac Vrhovnog suda BN Srikrishna rekao je da je naredba za korištenje aplikacije “krajnje nezakonita”.

“Prema kojem zakonu imate takvu ovlast? Za sada nije podržana nijednim zakonom. I šta ako dođe do curenja podataka? Što poduzeti i tko će biti odgovoran za curenje podataka. Pretpostavljam da je smo još uvijek demokratska zemlja i takve se naredbe mogu pobijati na sudu”, rekao je, između ostalog, Srikrishna.

Na primjer, u Singapuru, samo ministarstvo zdravlja može pristupiti podacima koje prikuplja aplikacija TraceTogether. Građane se uvjerava da se podaci mogu koristiti strogo za kontrolu bolesti i da ih se neće dijeliti s tijelima za provedbu zakona radi kontrole kretanja i karantene. Uz to, za razliku od indijske, južnokorejske ili izraelske aplikacije, TraceTogether ne prati nečiju GPS lokaciju, piše Reuters.

Za razliku od britanske aplikacije za praćenje COVID-19, Aarogya Setu nije tzv. open source code aplikacija, odnosno s javno objavljenim kodom, što znači da je neovisni programeri i istraživači ne mogu revidirati zbog sigurnosnih propusta. Indijske vlasti se pravdaju i navode da se plaše da bi to čine kako netko ne bi mogao iskoristiti eventualne propuste u aplikaciji.

Prema izvještaju Buzzfeeda, indijski softverski inženjer hakirao je aplikaciju kako bi zaobišao stranicu za registraciju na kojoj se traže osobni podaci poput imena, dobi, spola, povijesti putovanja i simptoma COVID-19. Čak je zaustavio aplikaciju da prikuplja podatke putem GPS-a i Bluetootha. On tvrdi da je za samo nekoliko sati dobio aplikaciju koja, osim što više ne prikuplja nikakve podatke, samo pokazuje zelenu oznaku da nije zaražen.

Više oboljelih nego u Kini

Indija je izvijestila o više slučajeva oboljelih od COVID-a 19 nego Kina, gdje se virus prvi put pojavio krajem 2019. godine. Prema podacima koje prikuplja Univerzitet John Hopkins na osnovu zvaničnih izvještaja vlasti, u Indiji je do 18. maja 2020. u podne potvrđeno 96.169 zaraženih korona virusom, 3.029 preminulih te 36.824 oporavljenih.

Indija je u nedjelju, 17. maja 2020. produžila mjere zatvaranja države do 31. maja 2020. zbog poraste broja slučajeva i sukoba između policijskih snaga i radnika migranata. Škole, trgovački centri i druga javna mjesta ostat će uglavnom zatvoreni, iako će mjere biti ublažene u područjima s malom brojem slučajeva, prema nalogu ministarstva unutarnjih poslova, javila je novinska agencija Reuters.

Velika okupljanja su i dalje zabranjena, ali izvan zabranjenih zona s velikim brojem aktivnih slučajeva “sve ostale aktivnosti bit će dopuštene”, rečeno je, što potencijalno omogućuje trgovinu i industriju da se ponovo otvore u većem dijelu zemlje.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG