Dostupni linkovi

Čović o parlamentarnoj većini: Svaki dan smo sve udaljeniji


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović

Način raspodjele kreditnih sredstava MMF-a JE davno dogovoren, ali je odluka Vijeća ministara BiH o preraspodjeli novca ‘postala predmet nadmudrivanja različitih političkih strana’, rekao je danas na neformalnom druženju sa novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović.

"Sad se čeka. Jedino što nemamo, nemamo odluku Vijeća ministara koja bi kao jasan naputak trebala otići ka Centralnoj banci. Tu nema nikakve politike, to je posao koji je davno završen i koji se treba operativno završiti. Sve ostalo je nadmudrivanje i pokazivanje ko je ustavno bliži“, rekao je Čović.

Potvrdio je da u toku dana ima dogovorene sastanke sa Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem i ambasadorima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, na temu raspodjele kredita MMF-a.

Nesuglasice o ovom, ali i brojnim drugim pitanjima u Bosni i Hercegovini, smatra on, jasan su dokaz da ne postoji parlamentarna većina na državnom nivou.

"Činjenica je da danas možemo s pravom kazati da parlamentarna većina ne postoji, koju logično vi očekujete. Da nekad ti klubovi koji postoje sjednu, dogovore se, da imaju zajednički sadržatelj i zajednički stav, daleko smo mi od toga i svaki dan smo sve udaljeniji“, ističe on.

Centralna banka Bosne i Hercegovine potvrdila je 27. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dobila 333 miliona eura kredita iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ova sredstva su uplaćena na račun Centralne banke BiH, 23. aprila, a kredit je odobren na osnovu programa hitne pomoći za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije korona virusa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije usvojilo Odluku o povlačenju i raspodjeli tih sredstava.

Čović: Bleiburgu je misa za sve stradale na križnom putu

Na tradicionalnom "Druženju uz kafu", koje godinama organizira za novinare, Dragan Čović je govorio i o nedavno održanoj misi za žrtve Bleiburga i skupu antifašista u Sarajevu.

"Dovoljno je ono što sam već kazao da je to bila sveta misa za duše svih nevino stradalih na križnom putu. Rekao bih ono što sam mislio čitav život, zločinac je samo zločinac i ništa drugo, kao što je svaka žrtva isključivo žrtva, bez obzira o kome se radilo“, kaže Čović.

Rekao je i da se ne bi zanosio promišljanjima da je sada prilika da se postigne dogovor i o staroj ideji o objedinjavanju opštih i lokalnih izbora, jer to iziskuje i promjenu Ustava za šta trenutno nema političkog kapaciteta.

U Sarajevu je 16. maja u katedrali održana sveta misa za stradale u Bleiburgu.

Istovremeno, kod Vječne vatre, građani Sarajeva i članovi antifašističkih udruženja su se komemorativnim mimohodom željeli prisjetiti svih žrtava fašizma.

Okupljeni građani poručili su da misi za Bleiburg nije mjesto u Sarajevu.​

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG