Dostupni linkovi

Severna Makedonija smatra da je rano za otvaranje granica


Makedonski ministar zdravlja smatra da bi otvaranje granica ugrozilo dosadašnje rezultate
Makedonski ministar zdravlja smatra da bi otvaranje granica ugrozilo dosadašnje rezultate

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče ocenio je danas da je još rano za otvaranje granica, jer bi time mogao da "padne u vodu" ogorman deo koristi od suzbijanja pandemije.

"Mislim da treba mnogo pažljivije da se pristupi tom pitanju, nema potrebe za žurbom. Srbija je donela odluku da otvori granice, ali za naše uslove to je još rano", rekao je Filipče medijima.

BLOG o korona virusu

Rekao je da Vlada ima sistem u kojem preko Centralnog štaba odgovara na "apsolutno sve zahteve za putivanje pojedinaca, koji treba da putuju u inistranstvo, ili stranaca koji dolaze, ili makedonskih građana koji se vraćaju".

Severna Makedonija je jedina u regionu koja na snazi ima državni karantin, u koji se upućuju svi građani koji pređu granicu.

Takođe, putovanje u inostranstvo, bez odlaska u samoizolaciju nakon povratka, dozvoljeno je pojedinim funkcionerima, dok građani koji žele da napuste državu moraju da potpišu saglasnost da se neće vraćati naredna tri meseca.

Filipče je istakao da bi otvaranje granica Severne Makedonije trebalo da bude koordinirano sa susednim zemljama i da je zbog toga bio u Grčkoj i razgovarao o načinu prelaska granice, a sada čeka grčki odgovor na predloge koje je dao.

Ministar je rekao da bi trebalo zajednički naći rešenje za lakši prelazak granica, kako da se izbegnu gužve, da li će biti potrebni testovi i besplatno bolničko lečenje ako neko na putovanju oboli od korona virusa.

Druge zemlje u regionu najavile su da bi granice mogle da otvore od 1. juna.

U Severnoj Makedoniji je do sada registrovano ima nešto više od 1800 slučajeva korona virusa, a umrlo je 106 ljudi.

XS
SM
MD
LG