Dostupni linkovi

Ukinuta mjera kućne izolacije za građane koji uđu u bh. entitet Republika Srpska


Šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji, 20. mart 2020.
Šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji, 20. mart 2020.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je u srijedu zaključak kojim mjera kućne izolacije od 14 dana prestaje da važi za sve građane koji uđu u, bh. entitet, Republiku Srpsku.

Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od četvrtka, 21. maja od šest sati ujutro.

Odluku je objavila na web stranici Vlada Republike Srpske.

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) odlučio je 12. maja da će za osobe koje prijave boravak u Republici Srpskoj kraće od 14 dana, inspektor izdati rješenje o stavljanju u izolaciju u kućnoj sredini na prijavljeni broj dana.

Od 12. maja ukinut je karantin na granici za osobe koje ulaze u Republiku Srpsku.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je 7. aprila da je usaglašen plan djelovanja Federacije BiH i Republike Srpske, te da će svako ko ulazi u BiH morati 14 dana u karantin.

"To je riješeno jučerašnjim zaključcima Predsjedništva BiH. RS je radila na jedan način, FBiH na drugi. Sada će sve biti dovedeno na istu ravan, svi moraju ili u šator ili u najbliži opštinski karantin koji bude otvoren. Znači svi koji dođu u BiH moraju biti 14 dana u karantinu", kazao je Radončić.​

Prema posljednjim zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 2338 osoba je zaraženo korona virusom u BiH, dok je 136 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG