Dostupni linkovi

Republika Srpska ukida karantine


Šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji, 20. mart 2020.
Šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji, 20. mart 2020.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić najavio je ukidanje lokalnih i pograničnih karantina u tom entitetu od utorka 12. maja.

"Lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude koji su u lokalnim karantinima upute na kućnu izolaciju, u trajanju koliko im je preostalo do 14 dana',' objasnio je Šeranić.

On je pojasnio da će inspektori imati instrukciju da u utorak, od šest sati ujutro, izdaju rješenje o kućnoj izolaciji.

''Svaka osoba koja dođe shodno mjestu prebivališta, bilo da se radi o državljanima BiH ili neke druge zemlje, imat će obavezu da u kućnoj izolaciji boravi 14 dana“, rekao je Šeranić.

Karantin na graničnim prijelazima u BiH uveden je 10. aprila odlukom Federalnog štaba civilne zaštite.

Šeranić je podsjetio građane da su kazne za kršenje kućne izolacije od 1000 do 3000 KM (od 500 do 1500 eura) i da će inspektori nastaviti unutrašnju kontrolu po tom pitanju.

"Ova mjera se ne odnosi na vozače u međunarodnom transportu i njih su inspektori na graničnim prijelazima dužni samo evidentirati prilikom prijelaza", kazao je Šeranić.

Strani državljani i državljani BiH koji rade u privrednim društvima, koja se nalaze u pograničnim prijelazima ili obavljaju poljoprivrednu djelatnost, će biti izuzeti od ovih mjera.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini korona virusom zaraženo 2141 osoba, prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG