Dostupni linkovi

Radončić: Svi koji uđu u BiH moraju 14 dana u karantin


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je da je usaglašen plan djelovanja Federacije BiH i Republike Srpske, te da će svako ko ulazi u BiH morati 14 dana u karantin.

"To je riješeno jučerašnjim zaključcima Predsjedništva BiH. RS je radila na jedan način, FBiH na drugi. Sada će sve biti dovedeno na istu ravan, svi moraju ili u šator ili u najbliži opštinski karantin koji bude otvoren. Znači svi koji dođu u BiH moraju biti 14 dana u karantinu".


Kada je riječ o orgnizovanju letova u smislu repatrijacije, Radončić je kazao da u Vijeću ministara BiH postoji pravna nedoumica, jer ministri iz reda hrvatskog naroda smatraju da se nadležnost ne odnosi na tu vrstu letova i da svaki let koji znači potencijalnu opasnost mora da odobri Vijeće ministara, a ne ministar sigurnosti.

"Sada postoje dva modusa. Jedno je da Vijeće Ministara BiH na svojoj odluci dopuni jednu rečenicu da humani letovi podrazumijevaju repatrijaciju naših građana, druga da se za svaki let organizuje telefonska sjednica”, naglasio je Radončić, te dodao da je situacija sada takva da se mora voditi računa o legalnosti postupka.

XS
SM
MD
LG