Dostupni linkovi

U Parlamentu BIH rasprava o odlasku stranih sudija


Zastupnički dom BiH, 20. novembar 2019. godine
Zastupnički dom BiH, 20. novembar 2019. godine

Predstavnički dom Parlamenta Bosne I Hercegovine u srijedu raspravlja o Prijedlogu zakon o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

U toku je rasprava o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je 14.maja utvrdila da Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine 25. februara su predali u proceduru zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Tokom rasprave u srijedu, poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH su ocijenili da Bosna I Hercegovina može biti suverena, jedino, kako su rekli, odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Zakon predviđa da dosadašnje troje međunarodnih sudija zamijene sudije iz Bosne i Hercegovine.

U Ustavnom sudu BiH se nalazi troje međunarodnih sudija.

Za međunarodne sudije postoji uslov da budu sudije u Ustavnom sudu BiH, a to je da ne smiju biti državljani BiH ili bilo koje od susjednih zemalja.

Angažman međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH propisan je Ustavom Bosne i Hercegovine koji predviđa da tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, četiri člana Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bira Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a dva člana Narodna Skupština Republike Srpske.

Smjenu stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne I Hercegovine zatražili su predstavnici vlasti iz Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH, 7. februara, donio odluku prema kojoj poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj pripada Bosni I Hercegovini, a ne Republici Srpskoj.​

Narodna skupština Republike Srpske je nakon Odluke Ustavnog suda, na sjednici održanoj 17. februar, donijela zaključke u kojima, između ostalog, poziva na obustavu rada predstavnika Republike Srpske u organima Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.​

XS
SM
MD
LG