Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija može da reaguje poštujući suverenitet Crne Gore


Premijerka Srbije, Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je veoma važno da se sačuvaju prava i slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, i poručila da je Srbija u tom pogledu spremna da uradi sve što je potrebno, navodi se u saopštenju na internet stranici Vlade Srbije.

Brnabić je, u odgovoru na pitanje novinara prilikom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd, istakla da „zvaničnici Crne Gore nisu do sada bili previše otvoreni za razgovore o ovim temama“, i ponovila da su srpski zvaničnici uvek tu „da razgovaramo ukoliko i druga strana bude na to spremna“, stoji u saopštenju Vlade.

Vlada je saopštila i da je Brnabić izjavila da bi zvanična Podgorica, ipak, pre svega, trebalo da razgovara sa Srbima u Crnoj Gori i da Srbija može da reaguje poštujući suverenitet Crne Gore.

Premijerka Srbije je, kako se navodi, dodala da je ustavna obaveza Srbije i "ljudska dužnost, kao i želja, da pružamo podršku srpskom narodu u toj zemlji“.

Inače, tenzije u Crnoj Gori počele su 12. maja kada je Srpska pravoslavna crkva povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog organizovala litiju u Nikšiću kojoj je, uprkos zabrani okupljanja zbog pandemije korona virusa, prisustvovalo više hiljada ljudi.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika SPC određeno je zadržavanje do 72 sata zbog kršenja mera zabrane.

Beograd: Dva skupa podrške sveštenstvu SPC u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00


Zatim su, 14. maja, u Beogradu održana dva skupa podrške "episkopima, sveštenstvu i vernom narodu u Crnoj Gori".

Brnabić je takođe izjavila da će Krizni štab, u utorak, 19. maja razmotriti pitanje eventualnog otvaranja administrativnih prelaza između centralne Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG