Dostupni linkovi

Poljska poslala prvi kontigent pomoći BiH


Hirurške maske dio su pomoći Poljske za BiH
Hirurške maske dio su pomoći Poljske za BiH

Prvi kontigent pomoći Poljske u borbi protiv pandemije korona virusa stigao je u ponedjeljak u Bosnu i Hercegovinu.

Pomoć se sastoji od 50.000 zaštitnih hirurških maski i hiljadu litara sredstva za dezinfekciju.

Ambasador Poljske u BiH, Jaroslav Lindenberg, izjavio je da je pomoć osigurana nakon inicijative poljskog predsjednika Andrzeja Dude i predana je vojnom kontingentu u okviru EUFOR-a.

Maske i sredstva za dezinfekciju će odmah biti dostavljeni Ministarstvu sigurnosti koje koordinira i distribuira medicinsku pomoć.

Ovo je prvi dio pomoći, a sljedeće sedmice, poljski ambasador je najavio dolazak kamiona sa oko 100.000 hirurških maski, te 10.000 litara sredstva za dezinfekciju.

“Tu pomoć osigurala je Vlada Poljske i bit će osigurana za svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Svaka zemlja će dobiti istu količinu pomoći”, dodao je Lindenberg.

Kako je naveo pomoć je izraz evropske solidarnosti u borbi protiv pandemije.

Vijeće ministara BiH donijelo je 1. aprila odluku o traženju međunarodne pomoći u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19.

Evropska unija je do sada za borbu protv korona virusa za Bosnu i Hercegovinu izdvojila 80 miliona eura grantova i 250 miliona eura u zajmovima.

80 miliona eura u grantovima je dato za nabavku medicinske opreme, ali i kao pomoć malim i srednjim preduzećima.

Evropska unije je odvojila i 250 miliona eura direktne pomoć Bosni i Hercegovini, tačnije budžetima, kako bi se prevazišla ekonomska kriza.

XS
SM
MD
LG