Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH traži međunarodnu pomoć


Isporuka testova na korona virus u BiH
Isporuka testova na korona virus u BiH

Vijeće ministara BiH, na današnjoj vanrednoj sjednici, donijelo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

Ovom odlukom Vijeće ministara Bosna i Hercegovina traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS -KoV2.

Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih korona virusom, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Svrha mehanizma tog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Usvojena je i Informacija o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja korona virusa.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizovani, a uspostvaljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama.

XS
SM
MD
LG