Dostupni linkovi

Episkop Irinej pisao Majku Pensu povodom situacije u Crnoj Gori


Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, 15 maj 2020.
Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, 15 maj 2020.

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je, u ime episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) u SAD, molbu potpredsedniku Sjedinjenih Država Majku Pensu da, kako se navodi, učini sve što je u njegovoj moći da prestane progon na verskoj i političkoj osnovi nad episkopima, sveštenstvom i narodom SPC u Crnoj Gori, prenosi Radio-televizija Srbije.

Na sajtu Eparhije istočno-američke je objavljeno da je episkop Irinej, odmah po pritvaranju vladike Joanikija, uputio hitnu molbu Majku Pensu u ime episkopa SPC u SAD, da se zauzme kod vlasti Crne Gore za njegovo hitno oslobađanje.

Kako je istaknuto, episkop Irinej nastavlja sa naporima da u diplomatskim i krugovima vlasti u Americi skrene pažnju na stradanje i progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, a posebno Episkopa Joanikija i uhapšenih sveštenika.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su 16. maja na slobodu, nakon što im je u 13. maja bio određen pritvor od 72 sata zbog organizovanja liturgije i litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čime su prekršili protivepidemijske mere Vlade Crne Gore o zabrani okupljanja.

XS
SM
MD
LG