Dostupni linkovi

Udruženje 'Jer nas se tiče' protestnom šetnjom zatražilo održavanje izbora u Mostaru


Udruženje građana 'Jer nas se tiče' iz Mostara, održalo je protestnu šetnju, kojom su zatražili konačno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, 16 maj 2020.
Udruženje građana 'Jer nas se tiče' iz Mostara, održalo je protestnu šetnju, kojom su zatražili konačno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, 16 maj 2020.

Udruženje građana „Jer nas se tiče“ iz Mostara, održalo je u subotu, 16. maja, protestnu šetnju, kojom su zatražili konačno održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

"Okupili smo se da kažemo da nam je dosta, da kažemo da hoćemo izbore u ovom gradu, da izrazimo nezaodovljstvo odlukom Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da samo Mostar izostavi od izbora u ooj godini", izjavio je novinarima predsjednik Udruženja 'Jer nas se tiče“'Omer Hujdur.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici od 7. maja ove godine raspisala lokalne izbora u BiH, izuzev za Mostar, gdje će to biti učinjeno "nakon što se steknu uvjeti".

Udruženje 'Jer nas se tiče', posvećeno je borbi za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak. Mještani naselja oko deponije Uborak, koja se nalazi devet kilometara od grada, predvođeni Građanskom inicijativom i Udruženjem 'Jer nas se tiče', već mjesecima blokiraju ovu gradsku mostarsku deponiju i traže od gradskih vlasti da se to odlagalište komunalnog otpada zatvori i izmjesti. Optužuju vlasti za nepravilno upravljanje otpadom, nerad, ali tvrde i da je na Uborak odlagan, osim komunalnog i animalni, te medicinski otpad.

Protesti na deponiji Uborak: Prekršaj ili ljudsko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa, zašto oni kao ekološka nevladina organizacija traže održavanje izbora, Hujdur je objasnio da rješavanje problema deponije Uborak indirektno zavisi od provođenja izbora.

"Ovaj problem je vezan i za deponiju Uborak. Oni su nama stalno spoticali da je problem neriješiv zbog nepostojanja Gradskog vijeća. I zato mi hoćemo sada da imamo Gradsko Vijeće", rekao je Hujdur, aludirajući na višegodišnje pregoore sa predstavnicima vlasti.

Potpredsjednik Udruženja 'Jer nas se tiče' Nijaz Hodžić, kaže da protest kojim traže održavanje lokalnih izbora u Mostaru nije politički motiviran.

"Mi nismo politička organizcija. Mi pokušavamo da vlasti shvate da moraju biti izbori što prije, prije nego bilo gdje u Bosni i Hercegovini, jer ovdje nema Gradskog vijeća, gradonačelnik je nelegalan već 'sto godina', nema ko donositi odluke, osim kriminalnih radnji, koje se rade", izjavio je Hodžić novinarima tokom protestne šetnje, te ustvrdio kako je ovoj organizaciji tokom pregovora o zatvaranju deponije i aktuelni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (Hrvatska demokratska zajednica osne i Hercegovine) potvrdio da bez odluke Gradskog vijeća ništa ne može biti urađeno.

Hodžić je naveo i kako se nelegalno proširuje deponija Uborak, iako nema okolinsku dozvolu, a istekle su joj i sve dozvole za rad.

Iz Udruženja 'Jer nas se tiče' podsjetili su i na probleme s projektom izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda u Mostaru, koji nikada nije zaživio, kao i veliki broj i dalje porušenih zgrada po gradu, koje još od okončanja rata nisu obnovljene.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani 2008. godine, a Gradskom vijeću je mandat istekao krajem 2012. godine. Lokalni izbori u Mostaru nisu održani nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine– na apelaciju hrvatskih stranaka - 2010. godine poništio posebna izborna pravila, koja je za Mostar nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 2004. godine. Presuda Ustavnog suda BiH nikada nije provedena, jer se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u Mostaru u više krugova pregovora nisu mogle dogovoriti o novim izbornim pravilima.

Evropski sud za ljudska prava je krajem oktobra 2019. godine, na tužbu Mostarke Irme Baralija, presudio u njenu korist i naložio da, počevši od kraja januara, Parlament Bosne i Hercegovine donese nova izborna pravila za Mostar, a u slučaju da se to ne desi, presudom je omogućena intervencija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG