Dostupni linkovi

Gorenje otpušta oko 1.000 radnika u Evropi, u Srbiji manji broj zaposlenih na određeno vreme


 Gorenje
Gorenje

Kompanija Hisense Gorenje Evropa danas je saopštila da je prinuđena da započne proces raskidanja radnih ugovora za oko 1.000 zaposlenih u Evropi, jer se usled smanjenja broja porudžbina, što je posledica pandemije korona virusa, smanjuje i potreba za radnicima u proizvodnji i povezanim organizacionim jedinicama, prenijela je Beta.

U fabrici Gorenja u Valjevu ove mere obuhvatiće samo manji broj radnika zaposlenih na određeno vreme kojima ugovori ističu u narednom periodu i neće biti obnovljeni u ovom trenutku.

Posle pojave pandemije porudžbine u svim fabrikama Gorenja u Sloveniji, Srbiji i Češkoj su smanjene, u martu za trećinu, a u aprilu za skoro dve trećine. Za maj i jun, porudžbine su manje za oko 25 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U smanjivanju broja zaposlenih, sve kompanije članice Hisense Gorenje Evrope grupacije će težiti da svedu broj tehnoloških viškova na najmanju moguću meru, korišćenjem "mekih" metoda za smanjenje broja zaposlenih, uključujući prodaju kompanija koje se bave sporednim delatnostima što je i ranije definisano kao strateško opredeljenje, kao i dobrovoljne odlaske, penzionisanje.

Kako je saopšteno, ta kompanija će se, imajući u vidu efekte pandemije, još više fokusirati na povećanje prodaje, pre svega internet prodaju i druge operativne izmene kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja tokom očekivane globalne recesije.

U fabrikama Gorenja je zaposleno više od 9.000 ljudi, a tog slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo je 2018. godine preuzela kineska kompanija Hisense.

XS
SM
MD
LG