Dostupni linkovi

"Gorenje" u Valjevu počelo da radi, sindikat zabrinut


Fabrika "Gorenje", ilustrativna fotografija
Fabrika "Gorenje", ilustrativna fotografija

Radnici fabrike Gorenje Valjevo nakon tronedeljne pauze počeli su da rade, uz pojačane mere zaštite od korona virusa, uprkos tome što je Sindikat ove fabrike apelovao na poslodavce da se zbog aktuelne epidemiološke situacije nastavak rada odloži nakon uskršnjih praznika.

“Uz strogo pridržavanje svih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, a prema ranijem planu, danas je nakon tronedeljne obustave rada ponovo pokrenuta proizvodnja u valjevskoj fabrici”, stoji u saopštenju za javnost kompanije Gorenje.

Iz kompanije poručuju da ove nedelje proizvodnja počinje i u ostalim Hisense Gorenje fabrikama u Evropi i da su veoma ohrabreni pozitivnim signalima sa evropskog tržišta kada je reč o povećanoj tražnji za rashladnim uređajima koji se proizvode upravo u Valjevu.

Dvoje zaposlenih pozitivno

Kompanija Hisense Gorenje potvrdila je i da je kod dvoje zaposlenih u fabrici u Valjevu potvrđen COVID-19.

“Kolege koje su zaražene u svom porodičnom okruženju za vreme tronedeljne obustave prozvodnje u dobrom su zdravstvenom stanju. Oni su nakon pregleda lekara prebačeni u halu Beogradskog sajma gde je obezbeđen smeštaj za obolele sa blažim simptomima bolesti.

Iako su naši zaposleni zaraženi van radnog mesta, u skladu sa propisanim merama, 14 zaposlenih koji su pre obustave proizvodnje bili u kontaktu sa zaraženim kolegama upućeni su u samoizolaciju, u trajanju od 28 dana od poslednjeg kontakta sa osobama pozitivnim na COVID-19.

"Takođe, bez znakova oboljenja u samoizolaciji se nalazi još jedan zaposleni koji je tokom trajanja obustave rada fabrike bio u kontaktu sa zaraženim osobama iz svog porodičnog okruženja”, stoji u saopštenju kompanije.

Sindikat zabrinut

Samostalni sindikat Metalaca Srbije u fabrici Gorenje apelovao je 13. aprila kod poslodavca da se početak rada fabrike odloži do 26. aprila.

Među razlozima koji su u tom dopisu navedeni stoji da se ulazi u period kada u Srbiji nailazi na vrhunac epidemije i da je predstojeći period najrizičniji za zaposlene.

Sindikat saopštava i da je dobio mnogobrojne pritužbe radnika da se plaše za svoju bezbednost.

Navodi i da zbog postojanja velikog stepena rizika svako ko je doveden u situaciju da bude zaražen ili se zarazi ima potpuno opravdanje da protiv kompanije podnese tužbu nadležnom sudu.

Prema poslednjim podacima, u Valjevu je potvrđeno 108 slučajeva obolelih od korona virusa, dok je 11 završilo smrtnim ishodom.

XS
SM
MD
LG