Dostupni linkovi

Hrvatska policija: Ulovljeno dvoje krijumčara ljudima


Kamper vozilo poljskih registarskih oznaka, u kome su policijski službenici pronašli12 migranata , mjesto Prekopa na području Gline, Hrvatska, 23. veljače 2020.
Kamper vozilo poljskih registarskih oznaka, u kome su policijski službenici pronašli12 migranata , mjesto Prekopa na području Gline, Hrvatska, 23. veljače 2020.

Policijski službenici koji na području Policijske uprave sisačko-moslavačke pojačano postupaju po suzbijanju migracija su u nedjelju, 23. veljače u večernjim satima vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana zatočenih u prtljažnom prostoru kamper vozila kojim je upravljao krijumčar, priopćila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Naime, u mjestu Prekopa na području Gline, policijski službenici su prilikom kontrole kampera poljskih registarskih oznaka, u njegovom prtljažnom prostoru koji je moguće otvoriti samo sa vanjske strane, pronašli i vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana (tri muškarca, dvije žene, i sedmero djece). U trenutku otvaranja prtljažnog prostora, osobe su se nalazile u lošem stanju, umorne, iznemogle i bez zraka te im je odmah ponuđena liječnička pomoć.

Migranti u kamper vozilu poljskih registarskih oznaka, mjesto Prekopa na području Gline, Hrvatska, 23. veljače 2020.
Migranti u kamper vozilu poljskih registarskih oznaka, mjesto Prekopa na području Gline, Hrvatska, 23. veljače 2020.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani Iraka koji su nezakonito prešli državnu granicu. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, od kojih je pet članova obitelji smješteno u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutinu, dok je sedam članova obitelji smješteno u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.

36-godišnji vozač kampera i njegova suputnica 34-godišnjakinja, oboje državljani Poljske, uhićeni su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Po završetku kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu oboje su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, navodi se u policijskom priopćenju.

Policija dodaje kako su i dva dana ranije, u petak, 21. veljače u večernjim satima policijski službenici Policijske postaje Novska su, kod mjesta Mlaka, općina Jasenovac zatekli 19 osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

Radilo se o pet muškaraca, šest žena i osmero djece, svi državljani Iraka, koji su se nalazili u lošem zdravstvenom stanju i za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom te su po otpuštanju iz bolnica smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, izvještava sisačko-moslavačka policijska uprava.

Migranti zahtijevaju da se otvori granica prema Hrvatskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG