Dostupni linkovi

Dačić: Srbija sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da Beograd s velikom zabrinutošću prati stanje u Crnoj Gori povodom privođenja nekolicine sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Apelujemo na mirno i pribrano postupanje i rešavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. Očekujemo da će vladika (Joanikije) i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu", rekao je Dačić na video-sastanku predstavnika država članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

On je kazao da to govori "bez ikakve želje" za mešanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, "već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Episkop Joanikije i osam sveštenika SPC su privedeni 12. maja, u nikšićko Osnovno državno tužilaštvo, gdje im je određeno zadržavanje od 72 sata zbog kršenja zabrane okupljanja, mere koju je donelo Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore, u cilju suzbijanja pandemije bolesti COVID-19.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Zbog pritvaranja episkopa i sveštenika 13. maja uveče održani su protesti u Pljevljima i Nikšiću, a u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povređeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata.

Dačić je na sastanku naveo da je Srbija zahvalna CEI koja je još jednom "istupila kao višedecenijski stub saradnje regiona", objavivši vanredni poziv za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, i nevladinom sektoru.

Rekao je da je Srbija spremna za svaku dalju meru za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije, kao i za jačanje ekonomskih veza i tržišta regiona, uz popuštanje ranije uvedenih mera kako bi se normalizovao život, ali uz mere opreza.

"Srbija već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke", kazao je Dačić i podsetio da Beograd 1. juna otvara granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, što je, kako je ocenio, "u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu".

Članice CEI su Albanija, BiH, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

XS
SM
MD
LG