Dostupni linkovi

EU prati događanja u Crnoj Gori, poziva na suzdržanost


Litije u Nikšiću 12. maja 2020. godine
Litije u Nikšiću 12. maja 2020. godine

Evropska Unija (EU) je saopštila da će “pažljivo prati kretanja” u Crnoj Gori, rekla je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero novinarima u Briselu.

“Pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava. Sva eventualna kršenja zakona trebalo bi da rešavaju nadležne institucije, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima”, kazala je Pisonero.

EU podstiče crnogorske vlasti da pronađu pravi balans između podržavanja slobode okupljanja i izražavanja i proporcionalnog djelovanja, rekla je Pisonero.

"EU podsjeća da je to osnovna vrijednost EU-a i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kazala je Pisonero.

U nekoliko crnogorskih gradova, u sredu 13. maja, došlo je do okupljanja pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC) u znak protesta zbog držanja u pritvoru episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još nekoliko svještenika.

Sveštenicima i episkopu Joanikiju je prethodno određeno zadržavanje do 72 sata u pritvoru zbog litije u Nikšiću, koja je održana 12. maja, uprkos zabrani javnih okupljanja koja je, u Crnoj Gori, na snazi zbog epidemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG