Dostupni linkovi

Vlada FBiH razmatra mogućnost raskida ugovora sa ‘Srebrenom malinom’


Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 30. april 2020. godine
Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 30. april 2020. godine

Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno pravobranilaštvo da je informiše o mogućnostima raskidanja ugovora sa "Srebrenom malinom" ili proglašenju ugovora ništavim, navodi se u saopštenju za javnost iz Vlade Federacije BiH.

"Ugovor nije ispoštovan, jer su nabavljeni respiratori, za koje će se ispostaviti da su ventilatori, koji se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege", ističe se u saopštenju.

Iz Federalne vlade se navodi da je razmotrila izvještaj Federalne uprave civilne zaštite o javnim nabavkama izvršenim od početka stanja nesreće.

"Vlada FBiH je pružila podršku radu istražnih organa u vezi slučaja sporne nabavke 100 kineskih respiratora putem preduzeća 'FH Srebrena malina', te je dostavila Tužilaštvu BiH svu dokumentaciju s kojom raspolaže. Od FUCZ je zatraženo da u roku od sedam dana dostave sve odgovore na pitanja koja su članovi Vlade FBiH postavili tokom današnje sjednice,’’ stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine 13. maja je pregledao dokumentaciju u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u vezi sa nabavkom ventilatora iz Kine preko preduzeća 'Srebrena malina', potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnik predsjednika Vlade Federacije BiH Zoran Blagojević.​

Vlada Federacije BiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a u vezi sa nabavkom 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona KM (5,2 miliona eura).

Agencija za istrage i zaštitu SIPA pokrenula je istragu kada je u javnost procurila informacija da je respiratore (ventilatore) uvezla firma koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, te da nije kontaktiran Zavod za javno zdravstvo niti jedna zdravstvena institucija.​

Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici 14. Maja i Izmjene Zakona o radu, koje se razlikuju od prvobitno predloženih.

Prema novim izmjenama, radnici ne mogu biti poslani na godišnji odmor jednostranom odlukom poslodavca, a plaća tokom stanja nesreće može biti umanjena, ali ne za 75 posto kako je prvobitno bilo predloženo, već ne smije biti manja od najniže plate u FBiH.

Najniža neto plata je 369,60 KM (153 eura).​

XS
SM
MD
LG