Dostupni linkovi

Australija traži istragu o poreklu virusa bez obzira na ekonomske posledice


Australijski premijer Skot Morison
Australijski premijer Skot Morison

Australijski premijer Skot Morison potvrdio je da insistira na istrazi porekla korona virusa, makar to štetilo trgovinskim odnosima s Kinom.

Nakon što je Australija najavila da će podržati zahteve za međunarodnom istragom, Kina je upozorila Kanberu da ne nanosi štetu međusobnoj trgovini.

S obzirom na to da Australija nije odustala od svojih zahteva, Peking je obustavio uvoz govedine iz Australije i najavio carinu na australijski ječam.

Morison je, pored američkog predsednika Donalda Trampa, jedan od najglasnijih zagovornika međunarodne istrage, koja bi trebalo da da odgovore na to kako je virus nastao.

Za razliku od Trampa, koji tvrdi da je virus nastao u laboratoriji i da za to ima dokaze, Moris je umerenijeg stava i smatra da takve izjave mogu da nanesu štetu samo istrazi, ukoliko do nje dođe.

Kina, sa druge strane, tvrdi da je otvorena za saradnju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali smatra da istragu treba pokrenuti tek kada se pandemija završi.

Međutim iz SZO poručuju da su Kini uputili već nekoliko zahteva za otvaranjem istrage, ali da nisu dobili odgovor.

Morison je odbacio kritike da izigrava "pomoćnika šerifa” američkog predsednika Donalda Trampa, tvrdeći da je Australija "uvek bila nezavisna i sledila svoje državne interese", te da će "braniti ono u šta veruje i vrednosti koje poštuje".

U Australiji je do sada zabeleženo oko sedam hiljada obolelih od korona virusa, dok je umrlo 98 osoba.

Ova zemlja smatra se jednim od primera uspešne borbe protiv COVID-19, jer je restriktvnim merama uspela da, u značajnoj meri, suzbije širenje novog virusa.

XS
SM
MD
LG