Dostupni linkovi

Bh. fudbaleri traže od nadležnih da se izjasne o nastavku takmičenja


Bosanskohercegovački fudbal, fotoarhiv
Bosanskohercegovački fudbal, fotoarhiv

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini (SPFBiH) podsjeća da je posljednja fudbalska utakmica u Premijer ligi odigrana prije 65 dana i traži od nadležnih da se izjasne hoće li i kada takmičenja biti nastavljena, navedeno je u saopštenju za javnost Sindikata.

"Uz maksimalno poštivanje trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, odluke o nastavku takmičenja su već morale biti donesene. Neizvjesne su karijere fudbalera i nemamo više vremena za čekanje", rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine nije postigao dogovor 7. maja da li će Premijer liga BiH 2019/2020. biti završena ove sezone, uprkos tome što su ranije predložili nastavak takmičenja od 7. juna, a tokom maja treninge i individualne pripreme.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske je odgovorilo da je, zbog epidemiološke situacije, popuštanje mjera moguće, tek od 1. juna.

Sindikat smatra da su rizični modeli poslovanja pojedinih klubova, kao i propusti postupka licenciranja, pokazali sve svoje nedostatke u ovoj krizi.

"Kašnjenja s isplatama redovnih mjesečnih primanja su sve češća i ugrožena je egzistencija velikog broja porodica, a postoje pojedini koji izbjegavaju FIFA-ine preporuke za COVID-19 pandemiju i donose jednostrane odluke na štetu i bez dogovora s igračima", stoji u saopštenju.

Iz ovog sindikata podsjećaju odgovorne u Nogometnom savezu BiH, ali i Kriznim štabovima na nivou entiteta da prate mjere koje uvode druge države u Evropi, pa i one u regionu o treninzima, nastavku takmičenja u ligama.

XS
SM
MD
LG