Dostupni linkovi

Nogometaši traže tri sedmice priprema za nastavak prvenstva u BiH


Stadio Grbavica u Sarajevu (14. oktobar 2018)

Dvadesetsedmogodišnji Dražen Bagarić, nogometaš je u Nogometnom klubu Široki Brijeg. Od početka pandemija COVID-19 u Bosni i Hercegovini, primoran je svaki dan održavati individualne treninge.

„Meni je jako teško trenirati individualno. Teško je za psihu. Nema suigrača, zezanja. Ali nema odustajanja, kako je drugima, tako je i meni. Moramo se držati tih pravila. Nadam se da ćemo uskoro moći početi raditi grupne treninge, ali i igrati utakmice“, kazao je Dražen.

Dražen očekuje nastavak natjecanja u Premijer ligi BiH, odnosno bh. prvenstvu, a njegov klub trenutačno zauzima šesto mjesto na tabeli.

„Žao mi je što je prvenstvo zaustavljeno, jer nas je dobro krenulo. Cilj nam se plasirati u daljnja europska natjecanja“, ističe Dražen.

Bez dogovora o Premijer ligi

Zbog pandemije korona virusa, sredinom ožujka, zaustavljena su sva sportska natjecanja u BiH, među kojima su i natjecanja u Premijer lige Bosne i Hercegovine. Neizvjestan je nastavak lige zbog različitih epidemioloških mjera u dva bosanskohercegovačka entiteta, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine nije postigao dogovor 7.svibnja da li će Premijer liga BiH 2019./2020. biti završena ove sezone, uprkos tome što su ranije predložili nastavak natjecanja od 7. lipnja, a tokom svibnja treninge i individualne pripreme.

Ukoliko ta odluka ostane na snazi, to bi značilo da se prvenstvo Bosne i Hercegovine neće moći završiti do kolovoza kako je UEFA zatražila od svih članica.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske je odgovorilo da je, zbog epidemiološke situacije, popuštanje mjera moguće, tek, od 1. srpnja.

Postoje indicije da čelnim ljudima nogometa u Republici Srpskoj nije u interesu da se nastavi Premijer liga BiH: Bakir Tiro
Postoje indicije da čelnim ljudima nogometa u Republici Srpskoj nije u interesu da se nastavi Premijer liga BiH: Bakir Tiro

Bakir Tiro, sportski novinar i stalni predstavnik BiH u UEFA-inom žiriju za izbor najboljeg sportaša u Europi, kaže za Radio Slobodna Evropa kako se politika upetljala u sport u Bosni i Hercegovini.

„Postoje indicije da čelnim ljudima nogometa u Republici Srpskoj nije u interesu da se nastavi Premijer liga BiH. Konkretno Fudbalskom klubu Borac iz Banjaluke koji je trenutno četvrti na tabeli bh.prvenstva. Ako bi se u Republici Srpskoj počelo igrati 1.jula, prvenstvo se ne bi moglo završiti, a Borac bi ostao četvrti, što znači da dalje ide u europska takmičenja“, kazao je Tiro.

U Federaciji BiH natjecanja u lipnju

Sanjin Musa, glavni epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Federacije BiH izjavio je u 6. svibnja kako se u tom bh. entitetu u maju nastavljaju trenažni procesi za profesionalne sportaše u prilagođenim uvjetima, a natjecanja počinju u lipnju.

Pandemija korona virusa do sada je ostavila ogromne negativne posljedice za sport Bosne i Hercegovine, ali i na forme sportaša, izjavio je za RSE Aldin Đidić, iz Saveza profesionalnih fudbalera BiH. Riječ je o asocijaciji koja okuplja preko 500 nogometaša i nogometašica.

„Najvažnije je zdravlje igrača. Radili smo anketu sa igračima i oni su apelirali na Nogometni savez BiH, ukoliko odluče da nastaviti bh. prvenstvo, da se igračima omogući najmanje tri sedmice priprema“, kazao je Đidić.

Svjesni šteta koje je pandemija korona virusa prouzrokovala sportu Bosne i Hercegovine, reagirao je i Olimpijski komitet BiH. Uputili su apel vlastima na svim nivoima da donesu mjere za podršku i spas vrhunskih sportaša, strukovnih sportskih saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

Marijan Kvesić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH za RSE je kazao kako se i sport treba tretirati na jednak način kao i druge djelatnosti u vrijeme pandemije.

„Htjeli smo skrenuti pozornost da se pitanje sporta u BiH treba rješavati sustavno kroz državnu strategiju i definiranje javnog interesa. Mora se konačno osigurati pristojan proračun za razvoj sporta“, naglasio je Kvesić.

Mora se konačno osigurati pristojan proračun za razvoj sporta: Marijan Kvesić
Mora se konačno osigurati pristojan proračun za razvoj sporta: Marijan Kvesić

Ovu inicijativu su podržali brojni sportaši koji se pripremaju na velika svjetska natjecanja, poput Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godinu.

Među njima je i Larisa Cerić, bosanskohercgovačka džudašica, osvajačica srebrene medalje na Europskom prvenstvu 2014. godine.

Cerić za RSE kaže kako je situacija sa pandemijom korona virusa iznimno teška za sve vrhunske sportaše, pa tako i nju.

„Jednom vrhunskom sportisti je u krvi da trenira svaki dan. Došli smo u situaciju da nemamo normalan život. Trudim se da obavljam te neke individualne aktivnosti. Trčim, dižem treninge, vozim bicikl. Nemam uvjeta da radim džudo treninge. Nadam se da ćemo moći uskoro početi trenirati“, kazala je Cerić.

Nedavno usvojeni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 u Parlamentu FBiH ne tretira pomoć za sportaše i klubove. Rebalansom proračuna Federacije BiH budžet Ministarstva kulture i sporta Federacije umanjen je za 40 posto.

U Republici Srpskoj u narednom periodu se očekuje usvajanje rebalansa proračuna i nije poznato da li će biti usvojene mjere za pomoć sportu u tom entitetu.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG