Dostupni linkovi

EU pozvala na postepeno otvaranje i povratak turizmu


Španska obala

Evropska komisija (EK) je danas pozvala na postepeni povratak turističkim aktivnostima u zemljama Evropske unije u pokušaju da spasi ovogodišnju turističku sezonu nakon uvođenja mera usled pandemije korona virusa.

U danas objavljenim smernicama Komisija je preporučila postepeno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regiona unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, ali turisti iz zemalja izvan EU neće moći da uđu najmanje do 15. juna.

"Ovo neće biti normalno leto... Ali, ako uložimo sve napore, nećemo morati da leto provedemo blokirani kod kuće, a leto neće biti ni potpuno izgubljeno za turističku industriju", izjavila je na konferenciji za novinare u Briselu potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager, prenosi agencija Frans pres.

EK je objavila smernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali mogu da pomognu u koordinisanom ukidanju ograničenja za putovanja i u postepenom aktiviranju turizma nakon nekoliko meseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Paket o turizmu i saobraćaju uključuje strategiju za oporavak turizma, zajednički pristup za uspostavljanje slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutrašnjim granicama EU na postupan i koordinisan način.

Predviđa se i okvir za postupno uspostavljanje putničkog saobraćaja tako da se garantuje bezbednost putnika i osoblja, preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom vraćanja novca za otkazana putovanja i kriterijume za sigurno obavljanje turističke delatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smeštajne objekte.

Komisija ističe da pristup postupnog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi mogla da se ponovo uvedu ograničenja ako to epidemiološka situacija zahteva.

EK predlaže da se zemlje članice pri ukidanju ograničenja vode trima kriterijumima.

Prvi je epidemiološki, drugi se odnosi na sposobnost sprovođenja mera ograničenja tokom putovanja, uključujući prelazak granice i dodatne mere tamo gde je teško obezbediti fizičko distanciranje.

Treći kriterijum uzima u obzir ekonomske i socijalne aspekte, pri čemu se preporučuje da prioritet imaju prekogranična kretanja u ključnim ekonomskim područjima, uključujući i lične razloge.

Kako ističe EK, posebno je važno načelo nediskriminacije prema državljanstvu. Kada neka zemlja članica odluči da dozvoli ulazak na svoju teritoriju, onda mora da omogući ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regionima sa sličnom epidemiološkom situacijom.

Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte budu dovoljno atraktivni kako građani ne bi insistirali na vraćanju novca, koje i dalje ostaje nesporno pravo.

EK zato predlaže da se vrednost vaučera produži na minimalno 12 meseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da mogu da se unovče unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.

XS
SM
MD
LG